07.09.2021.

11:23

Foto: Starsportphoto

Sport

SUMA U PAKLU GRAĐANSKOG RATA! Fudbaler Partizana zarobljen u hotelu!

Fudbaler Partizana Sejduba Suma (30) i dalje je zarobljen u paklu građanskog rata u Gvineji, ali bi mogao da se izbavi uz pomoć saigrača iz reprezentacije koji nastupaju za evropske velikane!

Iskusni vezista crno-belih od nedelje je u hotelu u Konakriju, zajedno sa ostalim članovima nacionalnog tima, pošto je u zemlji na zapadu Afrike došlo do puča. Haos je krenuo dan uoči meča njihove selekcije protiv Maroka u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

Zatočeni

Nalazimo se na deset minuta od aerodroma, ali ne možemo da mrdnemo, sve je zatvoreno
Isijaga Sila

Tamošnja vojska, na čijem je čelu pukovnik Mamadi Dumbuja, zbacila je s vlasti predsednika Alfu Kondea i uhapsila ga sa još nekoliko državnih funkcionera. Pripadnici specijalnih jedinica ukinuli su ustav, raspustili vladu i uveli policijski čas.

Pregovori u toku

Svaki vid saobraćaja u Gvineji je prekinut, zatvorene su kopnene i vazdušne granice, pa su se fudbaleri našli u velikom problemu jer ne mogu da se vrate u svoje klubove. Iz Partizana su potvrdili da su u kontaktu sa Sumom i da je on na sigurnom, ali da još ne znaju kada će moći da krene za Beograd i priključi se treninzima.

Informer

Sejduba Suma zarobljen u paklu građanskog rata



Koliko je situacija ozbiljna potvrdio je i Isijaga Sila (27), desni bek francuskog Tuluza.

- U nedelju ujutru, kada smo krenuli na doručak, čuli smo da se nešto dešava. Na društvenim mrežama smo saznali za državni udar. Ubrzo nam je i selektor Siks rekao o čemu se radi, a vojnici su došli da obezbede naš hotel. Nalazimo se na deset minuta od aerodroma, ali ne možemo da se mrdnemo, sve je zatvoreno. Pričali smo i sa predsednikom Saveza, međutim još ne znamo kada ćemo moći da se vratimo u klubove - rekao je Sila za ugledni "Lekip".

S obzirom da većina reprezentativaca Gvineje nastupa za evropske timove, to bi mogao da bude spas i za Sumu. Najveća zvezda u timu Didjea Siksa svakako je Nabi Keita (26), vezista Liverpula.

Rikardo napustio reprezentaciju


Fudbaler Partizana Rikardo Gomeš (29) povukao se iz reprezentacije Zelenortskih Ostrva. Iskusni napadač je nezadovoljan statusom kod selektora Bubiste, koji ga nije uvrstio u tim za mečeve sa Centralnoafričkom Republikom i Nigerijom.
- Na treninzima mi je bilo jasno da moja pomoć nije više potrebna. Stručni štab ne računa na mene ni za prvi, ni za drugi tim. S obzirom na to, na moje godine i duga putovanja, nema smisla da i dalje budem deo državnog tima. Moje mesto može da popuni neki mlađi igrač - poručio je Rikardo.


ored njega, tu su i Amaduo Dijavara iz Rome, kao i prvotimci Olimpijakosa, Jang bojsa, moskovske Lokomotive, Sošoa, Koadželija, Ostersunda... Svi klubovi traže način da iz Konakrija izvuku svoje igrače, spremni su da pošalju privatne avione po njih, pa bi sa nekim put Starog kontinenta krenuo i ofanzivac crno-belih.

Marokanci pušteni

Dobra vest je da je vojska juče pustila ekspediciju Maroka da se vrati u svoju zemlju, pošto je utakmica otkazana.

- Bilo je napeto i neizvesno. Hvala Bogu, stigli smo živi i zdravi u Rabat - poručio je Ašraf Hakimi, desni bek Maroka.