Autor: Informer.rs

19.12.2021.

07:01

Foto: Reuters

Sport

PROTIVNIK PO MERI! Sparta je OZBILJAN rival, ali bi BAJERN i BORUSIJA mogli da olakšaju posao Partizanu!

Nemaju prava u Humskoj ulici da budu nezadovoljni nakon žreba koji se odigrao u ponedeljak. Partizan je u konkurenciji pakleno teških rivala dobio protivnika po meri i za mesto u osmini finala Lige konferencija četa Aleksandra Stanojevića igraće protiv praške Sparte! 

Fudbalskim sladokuscima najsvežije sećanje na Spartu je 2017. godina kada je češki velikan igrao protiv Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Dueli na Marakani, a kasnije na Letnoj doneli su potpuno drugačiji period u klubove. Srpski šampion pet godina igra evropska takmičenja, dok je Sparta tek prethodnog leta uspela da se oporavi od haosa koji je u klub uneo Andrea Stramaćoni. 

Čelična Sparta, kako je zovu u Češkoj, jedan je od najvećih tamošnjih klubova, ali je promena vlasničke strukture uništila dugogodišnji model rada. Češki milijarder Danijel Kžetinski je na klupu doveo, gorepomenutog, Stramaćonija, dao mu odrešene ruke i neograničena sredstva, a pojačanja koja su stigla u Prag nisu bila ni blizu onoga što su očekivali. Makabiju je plaćeno bogatstvo za Tala Ben Haima, Manđek iz Meca, Srđan Plavšić iz Crvene zvezde, Marko Janko, Rijo Mavuba... Ali rezultata nije bilo. 

Informer

Ipak, preokret koji je doneo bolje dane na Letnu je dolazak Pavela Vrbe. Češki stručnjak je pravio čudo sa Viktorijom Plzen, a navijači Partizana ga se nerado sećaju budući da su crno-beli upravo od njegovog tima eliminisani 2018. godine u šesnaestini finala Lige Evrope. Vrba je "oživeo" Spartu, prošle godine je uveo u Ligu Evrope i završio kao drugi u domaćem prvenstvu, te su Crveni ove godine igrali u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde ih je u trećem kolu zaustavio Monako. 

Iako Sparta još uvek ima zvanje "trećeg tima" budući da Viktorija Plzen i Slavija Prag igraju brutalno, Partizanu neće biti lako protiv Vbrine ekipe. Sparta ima 17 pobeda i jedan remi na domaćem  terenu. Ipak, ono gde će crno-beli moći da traže šanse je odbrana koja je ove sezone primila 22 gola na 18 utakmica. 

Iako je praksa do sada bila da predstavljanje tima počemo od golmana, ovoga puta neće biti tako. Igra Sparte zavisiod 19-godišnjeg Adama Hložeka koji važi za najvećeg češkog talenta još od Tomaša Rosickog. Za ofanzivca Sparte interesuju se Borusija Dortmund, Bajern Minhen, Lajpcig i Vest Hem i pravo bi čudo bilo ukoliko bi dočekao proleće u Pragu, odnosno duele protiv Partizana. Njegova vrednost procenjena je na nešto više od 20.000.000 evra, a ove sezone je "alfa i omega" u sastavu Pavela Vrbe. Hložek je upisao 12 asistencija i postigao pet golova na 26 utakmica. 

Informer

Pored Hložeka, najveća opasnost po gol Partizana biće krilni dvojac. Lukaš Haraslin i Jakub Pešek, dok je na većini utakmica napad Sparte predvodio Bugarin Martin Minčev. Ipak, u napadu bi moglo da dođe do rokade budući da se najbolji strelac tima Lukaš Juliš oporavlja od povreda prepone, ali još uvek nije poznato da li će biti spreman za proleće i duele sa crno-belima. 

Kao što smo istakli, odbrana je slabiji deo tima, a poslednju liniju Vrbine čete čine Tomaš Vizner, David Hančko, Filip Panak i Ladislav Krejči. Poslednji na spisku je zadnji vezni, ali se sjajno snašao i na poziciji centralnog beka, te ga iskusni Čeh koristi u srcu odbrane. Velika opasnost preti od Davida Hančka koji igra na pozajmici iz Fiorentine. Iako nešto slabiji u odbrani, nema sumnje da će Čeh ozbiljno mučiti Aleksandra Miljkovića ili Marka Živkovića. Posebno što se do sada moglo primetiti da je desna strana Partizanove odbrane posebno osetljiva. Na golu je standardan Florijan Nica.

Bilo kako bilo, Sparta ima ogroman kvalitet, ali je, u ovom momentu, pravi protivnik za lidera Superlige!