Autor: Informer.rs

31.12.2021.

09:14

Foto: Starsportphoto

Sport

TMURNO PROLEĆE - SUNČANA JESEN! Partizanova 2021. godine za ZABORAV i ISTORIJU! Crno-beli ustali poput FENIKSA i postali ŠAMPIONI!

Iako bi po vremenskoj prognozi moralo da bude drugačije, uslovi iznad Humske bili su potpuno drugačiji. Tmurno proleće i sunčana jesen najbolje opisuju 2021. godinu Partizana. Crno-beli su od totalne propasti i raspada sistema u finišu prethodne sezone nakon izgubljene titule i poraza i finalu Kupa došli u situaciji da grabe ka duploj kruni, igraće proleće u Evropi, a vrhunski talenti iz omladinske škole svakodnevno naviru. 

Teško je bilo crno-belima da krenu iz deficita u novu godinu, ali su morali. Ipak, trener Aleksandar Stanojević uspeo je da izvuče maksimum iz složene situacije i zaređa 11 pobeda u 2021. godini. Na red je došao i večiti derbi, situacija u kojoj Partizan može da se vrati u borbu za titulu, ali su nadanja da će se pehar posle četiri godine vratiti u Humsku srušena u 58. minutu kada je Mirko Ivanić iskoristio centaršut Gelora Kange i glavom matirao Vladimira Stojkovića. 

Nije posustajao Partizan ni posle neuspeha, a crno-belima je ostala nada da će moći do pehara namenjenog prvaku u Kupu. Na stadionu "Rajko Mitić" Zvezda je dočekala najvećeg rivala, a posle 90 minuta pobednika nije bilo. Usledio je haos posle regularnog dela meča, tuča, nemile scene, a šampiona su odredili promašaji Miloša Jojića i Nikole Štulića u četvrtoj i petoj seriji. 

Informer

Bilo je jasno da će Partizanu biti potreban "restart" tokom leta i ozbiljna promena u sastavu, a to se i dogodilo. 

Tokom leta Partizan je odradio vrhunski posao, u Humsku se vratio Rikardo Gomeš i potvrdio da je crno-belima godinu dana falio klasičan napadač. Jasno je tokom proleća bilo da Filip Holender nije dugoročno rešenje, odnosno, da Aleksandar Stanojević vapi za rasnim golgeterom i ponovo su čelnici kluba uboli sa pojačanjem.

Povratak Gomeša otvorio je vrata sjajne jeseni, najbolje u poslednjih 17 godina, serije vrhunskih rezultata na sva tri fronta i završenu polusezonu bez poraza u domaćem takmičenju. Partizan je osvojio jesenju titulu, obezbedio proleće u Evropi, ali i Kupu Srbije, dakle - bez greške! Jasno je da je bolje moglo, možda i moralo, pogotovo kada je reč o poslednjim mečevima u Ligi konferencija, ali će se kroz nekoliko godina pamtiti uspeh, a ne način na koji su izabranici Aleksandra Stanojevića izvojevali ogroman rezultat. 

Sve je počelo protiv Mure na pripremama kada su crno-beli sa šampionom Slovenije odigrali mršavih 2:2. Ipak, jasno je bilo od samog starta da će crno-beli igrati dopadljiv fudbal, na gol više, a prvi mečevi u Superligi, a potom i na međunarodnoj sceni su to i potvrdili. Beogradski velikan je na jesenjoj premijeri u katastrofalnim vremenskim uslovima srušio Proleter sa 4:0, a zanimljivo, Novosađani su u "revanšu" uspeli da otkinu dva boda crno-belima i postaju jedini tim sem Zvezde kojem je to pošlo za rukom. 

Informer

Iako je početak obećavao, Partizan nije imao sreće tokom žreba za Ligu konferencija. U drugom i trećem kolu crno-beli su dobili najteže rivale - Dunajsku Stredu (1:0, 2:0), a potom i ruski Soči. Na Olimpijskom stadionu crno-beli su uspeli da "prežive" i izvuku nerešeno, a potom i posle penala i drame u Beogradu izbore mesto u plej-ofu. Usledio je još jedan težak ispit - Santa Klara. Portugalci su, iako u okrnjenom sastavu, slavili u Ponta Delgadi, ali je blickrig Partizana od 25. do 27. minuta i golovi Siniša Saničanina i Rikarda Gomeša bili dovoljni za novu evropsku jesen. 

Uporedo sa kvalifikacijama Partizan je dominirao u domaćem prvenstvu, iskoristio kikseve Crvene zvezde i u bodovnom "plusu" dočekao veliki derbi igran u Humskoj. Bili su crno-beli nadomak pobede, ali je četa Dejana Stankovića uspela da se vrati i golom Aleksandra Kataija ostane u šampionskoj trci. Usledile su dve pobede u grupi protiv Anortozisa na Kipru, odnosno u Beogradu protiv Flore, da bi potom Partizan doživeo prvi neuspeh pred svojim navijačima. Gent je minimalcem pokorio Humsku, a potom i u Belgiji ostao neporažen. Nisu se izabranici Aleksandra Stanojevića lako oporavili od slabog momenta i dogodio se neočekivani poraz od Flore. Na sve to, povreda Lazara Markovića i prvi kiks u domaćem prvenstvu protiv Proletera pred meč sezone sa Anortozisom. 

Sve je počelo baš kako treba, Marko Milovanović je golom u 20. minutu doneo vođstvo crno-belima, činilo se da će Partizan lako do pobede, ali je prvi put "žutu minutu" imao Aleksandar Popović. Golman domaćih je bez razloga izleteo sa gol-linije, skrivio penal i omogućio Kristodolopulosu da unese dramu u završnicu. Pritiskali su Kiprani, jurili pobedu, ali je Partizan "preživeo" i zakazao dvomeč sa praškom Spartom! 

Informer

Sve u svemu, teško da je moglo bolje. Crno-beli imaju dobru zalihu pred proleće, u Evropi rivala po meri i ukoliko sve bude kako treba Partizan bi takmičarsku 2021/22. godinu mogao da pamti kao jednu od najuspešnijih ikada.