24.06.2022.

12:34

Foto: Starsportphoto

Sport

CRNO-BELI DOGOVORILI SARADNJU SA KINESKOM KOMPANIJOM! 'Linglong' je novi sponzor Partizana

 


Kineska kompanija "Linglong" biće novi generalni sponzor fudbalskog kluba Partizan, saznaje Informer! Crno-beli su sa poznatim proizvođačem guma iz Šangdonga dogovorili trogodišnju saradnju, po kojoj bi trebalo da inkasiraju najmanje šest miliona evra!

Olakšaće funkcionisanje

U narednim danima bi sve trebalo da bude ozvaničeno potpisivanjem ugovora. To ujedno znači će u narednom periodu dres srpskog vicešampiona na grudima krasiti i logo pomenute firme. Podsetimo, "Linglong" je od 2019. do 2022. bio glavni sponzor našeg prvenstva - Superlige, za šta je u tom periodu izdvojio oko 1,4 miliona evra.

Međutim, sada su Kinezi odlučili da ulože novac i u klub iz Humske. Ova kompanija je, inače, poznata po saradnji sa fudbalskim klubovima, pa je tako 2015. bila generalni sponzor nemačkog bundesligaša Volfsburga, dok je 2018. postala i zvanični partner Juventusa.

Ulažu u fudbal

'Linglong' je minule tri sezone bio glavni finansijer naše Superlige, a sarađuje i sa Volfsburgom i Juventusom

- "Linglong" će u naredne tri sezone sponzorisati Partizan. Poznati proizvođač guma tako nastavlja ulaganja u Srbiji, a crno-beli će za ovaj posao inkasirati između dva miliona evra godišnje. To bi trebalo dodatno da olakša funkcionisanje kluba - kaže izvor Informera, koji je dobro upućen u ova dešavanja.

Novi partner "parnog valjka" je kompanija koja je osnovana 1975. godine i ima oko 15.000 zaposlenih. Bavi se proizvodnjom guma za putničke automobile, lake i teške kamione, kao i za autobuse. Glavno sedište je u Šangdongu i nalazi se među pet najboljih globalnih preduzeća u Kini.
Godišnja vrednost proizvodnje "Linglonga" premašila je tri milijarde evra. Kompanija ima ogranke u Tajlandu i u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2019. počela je i izgradnju proizvodne baze u Srbiji, tačnije u Zrenjaninu.

Prva provera danas protiv Kluža

Fudbaleri Partizana danas će odigrati prvu kontrolnu utakmicu na pripremama u Sloveniji. Izabranici Ilije Stolice izaći će na megdan Klužu, aktuelnom šampionu Rumunije (17.30, Arena 2 premijum). Biće to prilika da navijači u crno-belom dresu vide i letnja pojačanja Zlatana Šehovića i Aleksandra Filipovića.

Zameniće MTS

Da će Partizan ovog leta dobiti dugogodišnjeg sponzora, moglo se naslutiti posle izjava ministra finansija Siniše Malog, kada je pričao o finansiranju večitih rivala. Tada je poručio da se radi na pronalasku jakog finansijera za crno-bele, po uzoru na saradnju Crvene zvezde i ruskog "Gasproma".

- Pričao sam sa predsednikom Vučićem da država mora da pomogne da nađemo stranog sponzora za Partizan, koji će da ga podrži u narednih desetak godina - objasnio je tada Mali.
U prethodnih šest godina na prednjoj strani dresa "parnog valjka" bio je natpis MTS, odnosno logo "Telekoma Srbija". S kraja 20. veka do danas crno-beli su nosili oznake raznih sponzora, kao što su AIWA, GOMA, OKI, 'Pežo', 'Imlek', 'Superfund', 'Tiguan', 'Folksvagen', EPS, 'Austroterm', 'Lav pivo' i MSI. Sušni period bio je od 2012. do 2016, kada Partizan nije imao generalnog sponzora.