Autor: Informer.rs

02.08.2022.

13:50

Foto: Tanjug/AP

Sport

U UKRAJINI VLADA HAOS, CRNO-BELI OVO MORAJU DA ISKORISTE! Heroj DOVBIK preti PARTIZANU!

Nezvanični naslednik slavnog Dnjepra, Dnjepar - 1 biće rival Partizanu u potencijalnom plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ako Partizan izbaci AEK sa Kipra, dolazi ukrajinska ekipa Dnjepra. Mečevi plej-ofa Lige Evrope i Lige Konferencija na programu su 18. i 25. avgusta, dok je 26. žreb za grupnu fazu svih UEFA takmičenja

Ukrajinski klub prethodnu sezonu završio je kao treći na tabeli što im je omogućilo izlazak u Evropu po prvi put u petogodišnjoj istoriji. 

Potencijani rival crno-belih nije zvanični naslednik Dnjepra koji je 2015. godine igrao finale Lige Evrope, a odmah nakon toga proglasio bankrot i nestao. Ipak, klub formiran 2017. preuzeo je stadion, klupske prostorije i akademiju ukrajinskog velikana. Novoformirana ekipa startovala je iz najnižeg ranga, a od 2019. su članovi elite u Ukrajini. 

Partizan je u prošlosti već igrao sa klubom iz Dnjepropetrovska 2005. godine kada su u šesnaestini finala tadašnje Lige UEFA kupa bili bolji u dvomeču. Posle beogradskih 2:2, crno-beli su u Ukrajini slavili golom Miroslava Radovića i prošlo dalje. 

Nažalost, situacija u Ukrajini značajno je pokvarila situaciju u Dnjepru-1, a klub je tokom leta ostao i bez prvog trenera Igora Jovićevića. Hrvatski straget odlučio se da prihvati ponudu Šahtjora, a na njegovo mesto stigao je Oleksandr Kučev bez previše iskustva. 

Informer

Dnjepar-1 je tokom leta iskoristio činjenicu da je Metalist ugašen, a iz Harkova je u kratkom roku stilo pet pojačanja. Ipak, pitanje je u kakvom će stanju biti ukrajinska ekipa zbog celokupne situacije u njihovoj zemlji. Poznato je da se tamošnje prvenstvo ne igra, te da su ukrajinski klubovi domaćini u Poljskoj. Upravo tamo bi se, verovatno, igrao i duel sa Partizanom. 

Ekipa za Djepar Arene po "Transfermarktu" vredi 16.800.000 evra, a najskuplji pojedinac Artem Dovbik procenjen na pet miliona evra. Reprezentativac Ukrajine je i najveća opasnost po gol rivala, a prethodnu sezonu završio je sa 14 golova i četiri asistencije. Dovbik je postao slavan nakon gola Švedskoj na Evropskom prvenstvu prethodne godine u samom finišu meča kada ja Ukrajina uspela da izbori prlolaz dalje. 

Billo kako bilo, Partizan će u slučaju da eliminiše AEK iz Larnake biti ogroman favorit protiv Djepra. Situacija u Ukrajini je svima jasna, teško da će Dnjepar - 1  biti raspoložen za fudbal, pitanje je u kakvoj su formi i jasno je da crno-beli nemaju izgovora pred eventualni dvomeč sa ukrajinski predstavnikom. 

Bonus video