Autor: Informer.rs

18.10.2022.

19:01 >> 19:03

Foto: Starsportphoto©

Sport

PETRIĆ ISKRENO O SVEMU! Prisetio se OSIMA, košarkaške KARIJERE, a spreman je da pomogne i OFK BEOGRADU!

- Pustio sam ih da igraju fudbal i dao im mogućnost da pogreše, ali... Zna se crvena linija i dokle mogu da idu. Kada smo došli igrači su bili nervozni, od treninga do treninga, od utakmice do utakmice oni su se polako opuštali. To se videlo protiv Kelna, ali ne samo protiv njih. Oni su živi ljudi, od krvi i mesa, nisam vršio pritisak na svaki pogrešan pas, sticali su samopouzdanje i sada pokazuju ono što umeju. To su isti igrači od pre godinu dana ili pre šest meseci, možda je odnos prema njima dao rezultat - rekao je Gordan Petrić. 

Nakon duple pobede nad Kelnom mnogima je Gordan Petrić zaličio na Ivicu Osima, ali trener Partizana odbija da ga porede sa legendarnim "Švabom" budući da još nije dorastao. 

- Građom i stavom podsećam na Ivicu Osima, ali rekao sam da će mnogo vode proteći Dunavom i Savom dok ja budem blizu njega. Ne njega nego svih trenera. Ovo je za mene tek početak. "Švaba" je bio specifičan, u pola sata sve objasni. Uprosti sve stvari, ali nekada je bio težak u trenerskom smislu. Mnogo je tražio, treninzi su trajali i po dva sata. Mnogo posla je predamnom, pitanje je da li ću se posvetiti fudbalu kao on, a to ne znam. Uživam sada, ali ne znam šta me čeka sutra. Rasterećen sam, radim onoliko koliko mogu, pokušavam da pomognem na način na koji mogu. Da li uspeva to će neko drugi prosuditi. I dalje spavam po osam sati, a ne četiri kao neki, i dalje se viđam sa drugarima. Privatno sam takav - jasan je Petrić. 

Iako nikada nije igrao u Nemačkoj, a bilo je šanse, Petrićev "pečat" dosadašnje karijere svakako su dve pobede koji je bio sedmi u Bundesligi. 

- Posle povratka iz Švedske imao sam ponudu da idem u Ninberg, oni su tada bili u vrhu nemačkog fudbala. Nije se desilo, posle toga sam otišao u Škotsku i nije mi žao. Pričalo se da sam bio dobar košarkaš, mnogo bolji nego fudbaler i jesam, igrao sam protiv Žarka Zečevića. Tada kada smo igrali bio je u godinama, vodio sam 20:18, ali sam morao da ga pustim jer su ga gledali prijatelji i nije bilo fer da pobedim generalnog sekretara pa posle provokacije. Partizan je kasnije zbog mene dobio novac - otkrio je Petrić. 

Informer

Budući da je Petrić na Karaburmi košarku igrao sa Slobodanom Šarencem, čuvenim sportskim komentatorom, voditelja emisije "OKO" je zanimalo kakav je popularni "Šareni" bio u igračim danima. 

- Šarenac je bio odličan košarkaš, više je on pomagao meni u "pikenrol" igri. Tada je bilo mnogo igrača na Karaburmi, tu je bio i ministar Saša Antić, bila je to dobra družina koja je uživala u igri. Čitava ekipa je igrala za mene, zato sam mogao da dajem toliko poena - priseća se Petrić, a potom dodaje da je za njegovu fudbalsku karijeru zaslužan pokojni otac. 

- Nisam ja rekao da je dosta košarke nego moj pokojni otac. Čika Aca, trener OFK Beograda, završio je tada sa svojom generacijom, tada je igrao Mitar Mrkela, on je par godina stariji od mene. Tražio je nove igrače, tako se radilo tada. Bio je u školi, saznao kako igram fudbal i gde živim. Posle košarkaškog treninga stigao sam kući, video ga sa tatom, a posle pola sata mi je otac rekao da od sutra treniram fudbal. Godinu dana sam igrao uporedo košarku i fudbal, a dve i po godine kasnije sam debitovao za prvi tim OFK Beograda. 

Kao što je i sam otkrio, Petrić je karijeru počeo u OFK Beogradu koji poslednjih godina prolazi kroz težak period. Slavni srpski defanzivac spreman je da pomogne bivšem klubu, ali ističe da čeka pravog "lidera" koji će biti spreman da se uhvati u koštac sa problemima. 

- Pokojni Ilija Petković je pokušavao da vrati OFK Beograd, ali je preminuo pre dve godine. Ja sam bio u priči da pomognem, svi bišvi Ofkovci smo spremni da pomognemo. Žalosno je da za ovakav grad takav propada. Ako se neko prihvati posla, svi smo tu da pomognemo, do tada čekamo da se nešto desi. OFK Beograd je uvek imao mlade i talentovane igrače, igrače koji igraju za reprezentaciju. Žao mi je kada odem na Karaburmu i vidim kakvi su uslovi, šteta je što se to ne sredi - iskreno je prokomentarisao legendani srpski fudbaler. 

Informer

Tokom karijere Gordan Petrić je delio svlačionicu sa brojim legendama svetskog fudbala, ipak, neki od njih ostavili su poseban trag u srcu Partizanovog trenera. 

- Igrom slučaja bio sam u generaciji "Čile", to nas vodi kroz ceo život. Prosinečkog, Brnovića, Lekovića, Bobana sa svima sam igrao i pre Čilea, a Peđu Mijatovića sam upoznao dve nedelje ranije. On je došao iz Titograda, pojavio se igrač za kog niko nije znao, ali je bilo jasno da je vrhunski talenat. Tada smo postali drugari, a sada smo prijatelji i tako će biti do kraja života. Igrao sam i sa i protiv vrhunskih igrača, ali mogu da izdvojim Peđu Mijatovića, Pola Gaskojna i Milka Đurovskog - kazao je Petrić, a potom progovorio o problemima koje sada ima legendarni engleski fudbaler. 

- Mnogi ne znaju da Gaza (Pol Gaskojn) nije imao slobodnog trenutka. Kada smo dolazili na Ajbroks išli smo na glavni ulaz, a on je uvek morao da menja. Svuda su ga čekali novinari. Kažu da je tada bio alholočiar, ako popije čašu vinu predstave kao da se opija. Bio je pod velikim stresom, zbog ovoga što se sada dešava mi je žao. Pokušao sam da ga dovedem u Beograd, žao mi je što nisam uspeo - podvukao je Petrić.