Autor: Informer.rs

21.02.2023.

15:42

Foto: Starsportphoto©

Sport

GROBARI, MOŽETE BESPLATNO NA ŠERIF! Evo šta treba da uradite!

FK Partizan, „Institut za transfuziju krvi Srbije“, Svetog Save 39, Beograd, kao i „Zavod za transfuziju krvi Niš“, Bulevar Dr Zorana Đinđića 48, pozivaju navijače da u sredu 22. februara, od 7 do 19 časova u Nišu i četvrtak 23. februara, od 9 do 18 časova u Beogradu, da kao dobrovoljni davaoci krvi pokažu svoju ljudsku i humanu stranu i tako pomognu onima kojima je krv neophodna, a ujedno i uživaju u utakmici baraža 1/8 finala Lige konferencije koju Partizan igra sa ekipom Šerifa iz Moldavije.

Informer

 


Na osnovu potvrde o dobrovoljnom davanju krvi, koja se dobije na mestu davanja krvi - u „Institutu za transfuziju krvi Srbije“ ili u „Zavodu za transfuziju krvi Niš” – a koja se na blagajni stadiona „Partizan“ pokaže na uvid, dobija se ulaznica za meč FK Partizan - FK Šerif, za sektor po želji, izuzev za trbine „Istok – centar“ i „Zapad – centar“ stadiona „Partizan”.


Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina za koju se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni davoca ni primaoca krvi. Davalac mora ispunjavati sledeće kriterijume:

-     da je osoba zdrava, dobrog opšteg stanja, teža od 50 kg i telesne temperature do 37°C,  
-     pulsa između 50 - 100/min i krvnog pritiska ne iznad 24/14 kPa i ne ispod 13,3/8,66 kPa,
-     limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju biti uvećane,
-     hemoglobin mora biti iznad 135 g/L (Hct = 0.38) za muškarce, odnosno 125 g/L (Hct = 0.4) za žene, a interval između davanja krvi je 3 meseca (12 nedelja) za muškarce i 4 meseca (16 nedelja) za žene.