Autor: Informer.rs

25.04.2023.

06:30

Foto: Starsportphoto

Sport

OBRADOVIĆ JE NAJVEĆA PREDNOST PARTIZANA! Crno-beli protiv DŽINA Tavaresa jure mesto u KAUNASU!

Ostvario je Partizan veliki uspeh plasmanom u četvrtfinale Evrolige, ali izabranici Željka Obradovića nemaju nameru da se zaustave. Crno-beli će se za mesto na završom turniru elitnog takmičenja boriti protiv Real Madrida, a da imaju šansu da ponove uspeh iz 2010. godine i nađu se na fajnal foru u Kaunasu potvrđuje pobeda nad Blankosima od pre nekoliko nedelja. 

Jasno je da crno-bele u Madridu očekuje pakleno težak posao budući da se radi o najtrofejnijem klubu Evrope koji svake godine ima jasan cilj - titulu u Evroligi. Ipak, utisak je da Kraljevski klub dugo nije imao teži zadatak na putu ka zavrnom turniru budući da Partizan igra izvrsno u poslednje vreme, niže pobede i sa pravom se nada (velikom) iznenađenju u četvrtfinalnoj seriji. 

Izvesno je da će najveća prepreka na putu ka pobedi Partizana biti Edi Tavares. Centar Real Madrida jedan je od kandidata za MVP-a regularnog dela sezone i ubedljivo najopasniji igrač Kraljevskog kluba. Džin sa Zelenortskih ostrva važi za izuzetnog defanzivca, ali i momka koji napadački može da zada velike probleme svakom rivalu. Tavares je ove takmičarske godine odigrao sve utakmice (34) u Evroligi, prosečno je beležio 10,3 poena, 6,5 skokova i 2,3 blokade. Ipak, zanimljivo je da je jednu od najslabijih ovosezonskih partija pružio baš protiv crno-belih u Beogradu kada je upisao samo sedam koševa uz četiri skoka. 

Informer

Naravno, najzaslužniji za to bili su Alen Smailagić i Matijas Lesor koji su se smenjivali u odbrani protiv Valtera Tavaresa, a rezultat njihovog rada je jasan. Vredi napomenuti da je centar Reala tada na parketu proveo sa 21 minut, što je manje od njegove prosečne minutaže budući da igra 24 minuta u proseku.

Ipak, makar po statistici, Valter Tavares nije najproduktivniji košarkaš Reala ove sezone budući da je nešto bolji indeks korisnosti ima Džanan Musa. Reprezentativac Bosne i Hercegovine će uz snažnog centra, Gabrijela Deka i Geršona Jabuselea biti najveća pretnja po koš Partizana, ali ne treba zaboraviti da Ćus Mateo na raspolaganju ima i Marija Hezonju, Serhia Ljulja, Rudija Fernandeza, Alberta Abadea, Adama Hangu, Ćaća Rodrigeza i Najdžela Vilijams-Gosa. 

Kada govorimo o timskom učinku jasno je da nas očekuje dve napadački ortijentisane ekipe. To nam potvrđuju i ovosezonski mečevi u elitnom takmičenju budući da je u Madridu Real slavio sa 105:97, u Beogradu su bolji bili crno+beli - 104:90.  Partizan prosečno ubacuje 85,2 poena svojim rivalima, dok je Real Madrid na 85,6 poena prosečno. Evidentno je da će skok biti od velikog značaja, kako večeras, tako i u čitavoj seriji, a tu je prednost na strani Kraljevskog kluba. Naravno, zahvaljujući Tavaresu pa tako Real Madrid beleži 36,7 skokova naspram 30 na strani crno-belih. 

Istina je da statistika može da nam otkrije mnogo toga, ali je činjenica da kroz brojke teško može da se predstavi sva prednost koju u četvrtfinalnu seriju donosi Željko Obradović. Trener Partizana biće glavni "plus" crno-beli protiv Real Madrida budući da naspram sebe ima "golobradog" Ćusa Matea koji je šansu da predvodi Kraljevski klub dobio nakon odlaska Pabla Lasa u finišu prošle sezone. 

Informer

Nije Ćus Mateo oduševio navijače, naprotiv, mnogi veruju da Real može i mora daleko bolje od onoga što pokazuje pod trenerskom palicom španskog stručnjaka, a da Blankosi imaju mana pokazala je Barselona u nedvanom El Klasiku. Tada je četa Šarasa Jasikevičijusa pregazila svog najvećeg rivala i pokazala kako crno-beli mogu protiv Madriđana. 

Ipak, kada smo se već toliko bavili brojkama treba pomenuti i činjenicu da Željko Obradović tokom svoje 32 godine duge trenerske karijere ima samo jedan poraz u četvrtfinalnim serijama Evrolige! Trener Partizana je svoj trenerski put počeo davne 1991. godine kada je u svojoj prvoj sezoni napravio čudo sa crno-belima i klubu iz Humske doneo evropsku titulu. Dominaciju u Evropi prekinula je Taukeramika (današnja Baskonija) 2006. godine kada je Obradović predvodio Panatinaikos. 

Sa druge strane, Ćus Mateo nema nikakvo iskustvo igranja četvrtfinala Evrolige, a dueli sa Partizanom biće mu "vatreno krštenje". 

Za kraj, vredi napomenuti da su brojke jedno, a realnost drugo. Da će Partizanu biti potrebno više od toga da odbrani Valtera Tavaresa ako želi u Kaunas. A želi! Zbog toga, pred crno-belima je vraški težak, ali ne nemoguć zadatak da u Madridu napravi "brejk" koji bi materijalizovali pred svojim navijačima u Areni!