Autor: Informer.rs

27.06.2023.

12:00

Foto: Starsportphoto

Sport

KATASTROFA! Partizan gubi milione zbog četvrtog mesta!

Crno-beli su ostali bez kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno zagarantovane grupne faze Lige Evrope, pa su ovog leta primorani da prodaju najbolje igrače, ali i da raskidaju ugovore. Kada se na sve to doda da je mladi Nemanja Jović (20) tužio klub i traži "čiste" papire, kao i da su ponude "parnog valjka" počeli da odbijaju i prosečni srpski igrači, jasno je koliko je situacija u Humskoj teška.

Krenimo redom. Da je Partizan završio sezonu na drugoj poziciji, inkasirao bi 660.000 evra, jer bi krenuo od 3. kola kvalifikacija za elitno takmičenje, dok bi mu eventualni plasman u plej-of doneo još pet miliona.

Informer

Slobodan Urošević i Rikardo Gomeš otišli za siću

U drugom slučaju, imao bi osiguranih 3,6 miliona na ime učešća u Ligi Evrope, a na to treba dodati i sumu koja se dobija na osnovu rejtinga kluba na listi UEFA, a ona nije manja od milion evra.

Nekadašnji trener Ivan Golac (73) ne vidi na koji način crno-beli mogu da izađu iz krize u skorije vreme, naprotiv.

- Četvrto mesto za Partizan u ovakvoj Superligi sramotno je i nakazno. Nemam ni pravu reč kojom bih to opisao. Ovo stanje je samo odlika neznanja i nesposobnosti onih koji vode klub, ne samo sada nego već godinama. I ovo je rezultat toga. A posledice će sigurno biti ogromne, evo, već sada mogu da se vide po tome koga uprava dovodi i predstavlja kao pojačanja, a kako pojedinci odlaze za siću - kaže Golac za Informer.

Stanje u Partizanu je samo odlika neznanja onih koji vode klub, a posledice će sigurno biti ogromne

Ivan Golac

S obzirom na lošu finansijsku situaciju u Humskoj i dug veći od 35 miliona evra, jasno je da je prodaja igrača neminovnost. Međutim, sumanuto zvuči podatak da je kapiten Slobodan Urošević (29), kojem je vrednost procenjena na 3,5 miliona evra, prodat Arisu iz Limasola za samo 200.000 evra, uz oprošten dug od 180.000.

Za vezistu Hamidua Traorea (26) minulog leta plaćeno je obeštećenje od 700.000 evra, a pre nekoliko dana je raskinuo ugovor, dok je najbolji strelac u minule dve sezone Rikardo Gomeš (31) otišao u katarski Al Šamal za samo 1,5 miliona, iako mu se cena kreće oko pet miliona evra.

Minus od takmičenja

* 660.000 za 3. rundu kvalifikacija za LŠ
* 5.000.000 za plej-of Lige šampiona
* 3.600.000 grupna faza Lige Evrope
* 1.040.000 za rejting kluba
* Sume su u evrima

Takođe, mladi Jović, koji je procenjen na 2,5 miliona evra sa tendencijom rasta, verovatno će dobiti raskid ugovora pred Arbitražnim sudom, tako da će i tu crno-beli biti na gubitku.

- Ako Partizan, koji je oduvek bio poznat po sjajnoj omladinskoj školi, ne može da napravi i proda igrača za 15-20 miliona evra, u eri kada su višemilionski transferi normalna pojava, onda nemamo o čemu da pričamo. Pa pogledajte samo zagrebački Dinamo, koji od šale zaradi 30 miliona u jednom prelaznom roku. Kod nas su problemi jasno uočljivi - talenata imamo, ali nemamo struku i sposobne funkcionere - jasan je Golac.

Informer

Nemanja Jović tužio klub zbog dugovanja

U Humsku su zasad stigli levi bek Nikola Antić (29) iz Himkija i vezista Frenk Kanute (24) iz Serkl Briža, dok je krilo Voždovca Miloš Pantović (20) drugi put odbio poziv i prešao u TSC.

- Raduje me to što su omladinci i kadeti osvojili titule, znači da potencijal postoji, ali pitanje je da li će i kakvu šansu ti momci dobiti. Ne bi valjalo da ih gurnu sada u vatru, kad je teško, jer oni ne mogu da iznesu pritisak. Vidite da su i prosečni superligaški igrači počeli da odbijaju Partizan, što je nekad bilo nezamislivo. Nisam optimista i plašim se da ni sledeće sezone neće biti bolje - zaključuje Golac.

Minus od prodaje igrača ovog leta

* Rikardo Gomeš - prodat Al Šamalu za 1.500.000 evra, a vredi 5.000.000

* Slobodan Urošević - prodat Arisu iz Limasola za 200.000 evra, a procenjuje se na 3.500.000

* Hamidu Traore - došao letos za 700.000 evra, vredi 1.800.000, raskinut ugovor

* Nemanja Jović - tužio klub, traži raskid ugovora, vredi 2.500.000 evra

* Vanja Vlahović - otišao u Atalantu za 500.000 evra

* Luka Subotić - otišao u Čukarički kao slobodan igrač