Autor: Informer.rs

19.10.2023.

22:44

Foto: Starsportphoto

Sport

Šteta! Partizan posle produžetka pao protiv Olimpijakosa!

Neverovatan poraz košarkaša Partizana u Pireju! Imao je regionalni šampion sve u svojim rukama, vođstvo do poslednjeg minuta i tri napada da sve prelomi i ostvari veliku pobedu, ali je kapiten Kevin Panter sve uprskao.

Džejms Naneli je u regionalnom delu trojkom uz zvuk sirene obezbedio produžetak, ali u dodatnih pet minuta crveno-beli su ponovo podbacili u samom finišu. Panteru je ispala čista lopta, a Olimpijakos je to znao da kazni i slavi sa 98:94

Crno-beli su dobro otvorili utakmicu, ali je domaćin vrlo brzo uspostavio inicijativu, a potom stekao i prednost od šest poena. U tim momentima su Beograđane u životu održavali Ledej i Naneli, koji su uspeli da daju trojke, da bi u samom finišu prve deonice Larencakis, Milutinov i Vilijams Gos obezbedili crveno-belima prednost od 28:21.

Ponovo je skok bio najveći problem Partizana, nikako centri nisu uspevali da uspostave kontrolu pod košem, pogotovo kada je reč o defanzivi. I to se odražavalo na rezultat. Najveću prednost Olimpijakos je imao sredinom druge deonice kada je otišao na "plus 12" zahvaljujući seriji 10:2 i odličnom šutu za tri poena.

Trgli su se Beograđani pred sam odlazak na odmor. Prvo je Kaminski pogodio trojku, potom je i Anđušić pogodio sa distance, pa se na pauzu otišlo sa rezultatom 49:43 za domaći tim. U tim momentima najefikasniji su bili Ledej sa 12 i Kenan sa 11 poena.

Po povratku iz svlačionice slika na parketu se potpuno promenila. Ekipa Željka Obradovića krenula je izuzetno agresivno, a glavni pokretač bio je raspoloženi Alen Smailagić.

Prvo je mladi centar pogodio dve trojke zaredom, a potom je bio siguran i u reketu i sa slobodnih bacanja - ukupno 11 poena za tri i po minuta. Uspeli su crno-beli da naprave seriju od 13:0, potpuno su okrenuli situaciju u svoju korist, dok Grci nisu mogli da pogode ništa sa distance.

Otišao je šampion ABA lige na "plus deset", a utisak je pokvario Kaminski, koji je bez potrebe napravio prvo četvrti faul, a potom zaradio i tehničku grešku, zbog čega je za njega meč već tada bio gotov.

Informer

 

Ipak, na krilima sjajne odbrane i raspoloženog Ledeja uspeo je "parni valjak" treću četvrtinu da završi sa 69:59. I bilo je jasno da će u poslednjih deset minuta Olimpijakos morati da krene na sve i ništa.

Tako je i bilo. Prvo je velikan iz Pireja napravio seriju 10:2 i smanjio zaostatak, proradio je ponovo šut za tri poena. Igrači Partizana su bez potrebe igrali brzopleto u napadu i poklanjali lopte rivalu, koji je to umeo da kazni i na tri i po minuta pre kraja smanji na samo "minus dva".

Ušlo se u neizvesnu završnicu, a u tim momentima je kapiten Panter davao "veštačko disanje" crno-belima i održavao minimalnu prednost.

Na minut 40 sekundi pre kraja Smailagić je dao trojku za 82:79, potom je Doužer bio odličan u odbrani, ali Ledej nije uspeo da pogodi sa distance. Nakon toga je Alen napravio peti faul, što je bio veliki hendikep za goste.

Informer

 

Pri vođstvu 82:81 imali su Beograđani dva napada i oba su završena promašajem Pantera, prvo za tri, a potom i za dva poena. Usledio je prekršaj Doužera, a Larencakis je pogodio četiri penala zaredom i doneo Olimpijakosu prednost od 85:82.

I onda, poslednji napad za infarkt. Ostao je Naneli sam na šutu i pogodio trojku za 85:85 i produžetak u Pireju.

Drama se nastavila i dodatnih pet minuta, igralo se koš za koš, a na kraju je presudio bivši igrač "parnog valjka" Najdžel Vilijams Gos, koji je kaznio još jednu Panterovu izgubljenu loptu. Ušlo se u penal završnicu, međutim, nisu Beograđani uspeli da preokrenu, pa su sada na skoru 1:3, dok crveno-beli imaju 2-2.

Najefikasniji pojedinci u hali "Mira i prijateljstva" bili su Larencakis sa 19, Ledej je dao 18, a Panter 17 poena.