14.12.2023.

20:55

Foto: Facebook/KK Partizan

Sport

Partizan rafalom do brejka u Kaunasu

Košarkaši Partizana razbucali su Litvance usred Kaunasa rezultatom 93:85 (29:21, 29:23, 18:20, 17:21). Pobeda i nije izražena tako velikom razlikom, ali činjenica da su crno-beli jednoj od najboljih i najčvršćih odbrana u Evroligi ubacili 93 poena, a čak 58 u prvom poluvremenu, najbolje govori kakvu su partiju odigrali Kevin Panter i drugovi.

Ekipa iz Beograda stigla je tako do osme pobede u sezoni i kako god se završili ostali mečevi 14. kola ostaće u gornjoj polovini tabele. Igrač utakmice bio je kapiten “parnog valjka” Kevin Panter, koji je ubacio 22 poena, ali je u jednom trenutku trojke šutirao četiri od četiri i pogađao je uvek kad je to bilo najpotrebnije.

Pogotovo na početku kad je Partizan letećim startom krenuo po pobedu. Poveli su gosti iz Beograda 9:2, pa na pola prve četvrtine već stigli do dvocifrene prednosti 13:3. Bio je to signal za prvi tajm-aut domaćih i trenera Kazisa Maksvitisa, koji je odmah ušao u nervozu, što se kasnije odrazilo na njegovo vođenje utakmice, ali i na igru njegovog tima. Litvanski stručnjak je do kraja zaradio jednu tehničku, dok su drugu sudije „poklonile” klupi Žalgirisa, pa Maksvitis nije isključen početkom poslednje četvrtine.

Informer

Partizan je u prvom poluvremenu odigrao kao iz bajke. Sipali su crno-beli sa svih strana, prednjačio je pomenuti Panter s trojkom za 16:5, a kasnije je poslen njegovog šuta Partizan stigao i do najveće prednost u prvom delu meča – 40:24.

Sve u svemu, ekipa Želja Obradovića završila je prvo poluvreme sa spektakularnih 58 datih koševa.

Drugu deonicu otvorili su gosti trojkom, pa su otišli na „plus 17“ - 61:44.

Očekivano, bio je to okidač da Žalgiris krene na sve ili ništa i pokuša da sprovede u delo dogovor iz svlačionice. Bilo je to nekoliko najboljih minuta Litvanaca na večerašnjem meču, jer su napravili fantastičnu seriju 14:3 i stigli do 64:58.

Neverovatno je bilo da Željko Obradović ni u tim trenucima nije posegao za tajm-autom, već je samo iz igre izveo Balšu Koprivicu koji je imao nekoliko grešaka u nizu, ali nijednog trenutka crno-beli nisu delovali da gube glavu.

Informer

I takav stav šefa stručnog štaba i njegovih saradnika se odrazio na ekipu, pa je Partizan ubrzo odgovorio Žalgirisu serijom 8:0 i stigao do 72:58. Bila su to dva napada u kojima je prvo lopta kružila dok nije došla do Ledeja, a ovaj je u poslednjoj sekundi pogodio trojku. Posle ukradene lopte i kontre u sledećem napadu Smajlagić je zakucao na el-ej ap Nanelija.

Delovalo je da je Partizan tad prelomio utakmicu, jer do kraja meča Žalgiris više nije uspeo ozbiljno da pripreti i primakne se na malu razliku, iako se sve vreme držao kao da je „tu“, tik iza leđa Partizanu.