29.12.2023.

15:14

Foto: ATA Images

Sport

Partizanova 2023 - Od najgoreg plasmana u istoriji kluba do jesenje titule!

Crno-beli su 2023. godinu počeli sa Gordanom Petrićem na klupi i deset bodova manje u odnosu na komšije, ali i četiri više u odnosu na trećeplasirani TSC. Bilo je izuzetno važno da se ostane makar na drugom mestu, jer je ono donosilo plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Takođe, još jednom je dočekano proleće u Evropi, pa je "parni valjak" u plej-ofu za osminu finala Lige konferencija čekao dvomeč sa moldavskim Šerifom.

Međutim, prvo je trebalo da se odrade pripreme u turskom Beleku, gde je odigrano i šest kontrolnih utakmica, dok pojačanja nije bilo ni na vidiku, ali ni odlazaka. I krenuo je drugi deo sezone solidno, po lošim vremenskim uslovima i zaleđenom terenu u Kruševcu savladan je Napredak sa 1:0, iskorišćen je kiks Zvezde protiv Vojvodine (1:1) i bodovna razlika je smanjena.

Ali, onda je usledilo nešto što će se dugo pamtiti u Humskoj. Tog 11. februara u goste Partizanu došla je novosadska Mladost, koja je u tom momentu bila poslednjeplasirani tim na tabeli Superlige. I uspela je da šokira Beograđane, nanevši im poraz od čak 4:0, ujedno i jedan od najtežih u istoriji kluba. Šamarčina, bruka, sramota...

Informer

Bruka protiv Mladosti GAT

Tada je već bilo jasno da nešto ne štima u crno-belom taboru, a trijumf nad Šerifom u prvom duelu u Kišinjevu (1:0), a potom i slavlje protiv Spartaka u Subotici (2:1), samo su prividno vratili mir. U revanšu su Moldavci slavili sa 3:1 usred Beograda i prošli dalje, potom je i kragujevački Radnički odneo vredan bod (1:1), pa je to ujedno bio i početak kraja. Sve se srušilo kao kula od karata.

Čak je i mladi golman Aleksandar Popović dao sebi za pravo da komentariše taktiku, pa su ga kamere uhvatile kako viče "šta se dešava, zašto se povlačimo 17. utakmicu zaredom". Trener Petrić mu je vrlo brzo i javno odgovorio na to.

- Pitajte ga zašto je to rekao, to je njegova sramota. Ako su dosad igrači svi bili zajedno, treba onda da budu do kraja. Ovo je realnos Partizana - poručio je Petrić, a onda ubrzo i otišao sa klupe, samo nekoliko dana pred "večiti derbi" na "Marakani".

Informer

Gordan Petrić

Bivši defanzivac je svoju ostavku obrazložio time što mu se pogoršalo zdravstveno stanje, bio je izložen stresu i nije imao snage da nastavi dalje. Čelnici kluba našli su se u "pat poziciji", tragali su za novim šefom stručnog štaba, ali su svi okretale glavu. Svi, osim Igora Duljaja (44).

Nekada borbeni vezista, koji je ponikao i afirmisao se u crno-belom dresu, trenerski se školovao u Ukrajini, gde je radio kao pomoćnik u stručnom štabu Šahtjora. Potom je bio asistent Savi Miloševiću i Aleksandru Stanojeviću u Partizanu, a samostalno je vodio filijalu Teleoptik.

Teži zadatak na debiju nije mogao ni da zamisli - odlazak na noge najvećem rivalu i petostrukom uzastopnom prvaku države.

- Uvek će se postavljati to pitanje, da li sam neiskusan za ovu poziciju. Znam ko sam i šta sam, verujem u sebe i igrače. Svi su mi čestitali na hrabrosti, što sam u najgorem trenutku preuzeo odgovornost. Razum mi je govorio ne, ali srce je reklo da, tako da znam šta me očekuje. Biće mnogo teško, ali to je prirodno - pričao je tada Duljaj.

Informer

Duljaj debitovao porazom od Zvezde

I nije dobro krenulo za njega, poraz od Zvezde (1:0) samo je produbio krizu, koja se nastavila remijem sa Kolubarom (1:1). Potom je savladana Mladost u Lučanima (3:0), a onda je usledio još jedan hladan tuš na domaćem terenu i to od Radnika iz Surdulice (1:2).

Lažna ostavka Vučelića

Posebna priča je situacija u rukovodstvu Partizana. Na vanrednoj Skupštini, održanoj 31. marta, predsednik Milorad Vučelić je podneo ostavku, ali je ona jednoglasno odbijena. Međutim, usled bojkota "grobara" i sve češćih prozivki na račun uprave, Vučelić se ponovo 30. avgusta "povukao" sa funkcije prvog čoveka crno-belih. U Statutu jasno stoji da "ukoliko predsednik podnese ostavku, dužan je da zakaže sednicu Skupštine u roku od najviše 30 dana". Međutim, taj rok je prošao, a nekadašnji političar pojavio se nedavno, na promociji kalendara za 2024. i pritom se prisutnima obratio u svojstvu predsednika "parnog valjka". Cirkus u Humskoj se nastavlja, gledaćemo ga i naredne godine, sigurno.

U međuvremenu su došli i problemi sa najboljim igračem Fusenijem Dijabateom, koji je "nestao" i nije se na vreme vratio sa reprezentativne pauze. U jednom momentu se pojavio, ali bilo je vidno da to više nije onaj isti momak, koji je dizao navijače na noge i jednim potezom rešavao utakmice.

Do kraja regularnog dela "parni valjak" je izgubio u gostima od Vojvodine (2:1) i Čukaričkog (1:0) uz prekid zbog nereda navijača, pa je tek sa četvrte pozicije ušao u plej-of. I tu su crno-beli ostali do samog kraja, nisu se domogli ni borbe za Ligu šampiona, ni grupne faze Lige Evrope, već su ponovo morali u kvalifikacije za Ligu konferencija. Imali su čak 25 bodova manje u odnosu na najvećeg rivala, koji je odbranio titulu.

Informer

Sezona završena na četvrtom mestu

Bilo je jasno da su neophodni rezovi iz korena. Na svim nivoima. Usledila je letnja pauza, puna neizvesnosti. Nije se u tom momentu znalo ni da li će stručni štab ostati isti, ni ko će od igrača otići, ni da li će uprava dovesti adekvatna pojačanja...

Na svu muku, početkom jula isečena je struja na stadionu u Humskoj zbog nagomilanog duga, koji je u tom momentu iznosio 26 miliona dinara. Partizan je ostao u totalnom mraku. Čelnici FK odgovornost su prebacivali na Sportsko društvo i njegovog predsednika Ostoju Mijailovića, a u međuvremenu su nabavili i agregat kako bi obezbedili električnu energiju za klupske kancelarije. Na kraju je ceo taj problem rešen pred sam start prvenstva, kada su izmirene obaveze prema Elektrodistribuciji Srbije.

Nastavio je Igor Duljaj svoj posao na klupi, kao najbliže saradnike imenovao je Italijana Valerija Zudasa i Portugalca Bruna Fidalga, a onda je počela i rekonstrukcija ekipe. Odlazili su redom kapiten Slobodan Urošević, golmani Aleksandar Popović i Milan Lukač, defanzivci Igor Vujačić i Luka Subotić, vezisti Patrik Andrade, Hamidu Traore, Ljubomir Fejsa, napadači, Rikardo Gomeš, Vanja Vlahović... Nastavili su se problemi sa Fusenijem Dijabatom, koji nije želeo više da se vraća u Beograd, pa je zatražio raskid saradnje, a istim putem krenulo je i mlado krilo Nemanja Jović.

Informer

Nemanja Jović tražio raskid ugovora

Sa skromnim igračkim kadrom Duljaj je morao da odradi pripreme u Sloveniji. Odlučio je da kapitensku traku nosi defanzivac Svetozar Marković, a da mu zamenik bude iskusni vezista Bibars Natho. Od pojačanja su stigli golman Aleksandar Jovanović, levi bek Nikola Antić i vezista Frenk Kanute, a tu su bili i povratnici Nemanja Nikolić i Aleksandar Šćekić.

- Svi znamo da smo prošlu sezonu završili na četvrtoj poziciji, a to je jedan od najgorih rezultata u našoj istoriji, u kojima sam nažalost i ja učestvovao. Ono što sam tražio od kluba jeste da dovodimo igrače koji nemaju preko 30 godina, već da to budu oni koji mogu da donesu energiju i da klub može od njih profitira ukoliko se pokažu. Moramo da budemo brži i agresivniji. Ne želim ništa da obećavam, jedino što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste da ćemo dati sve od sebe da dostojno reprezentujemo Partizan - pričao je letos Duljaj.

Informer

Duljaj ostao na klupi

Rezultati i igre tokom pripremnog perioda nisu ulivali optimizam i nadu da će crno-beli moći da pariraju Crvenoj zvezdi, koja je u tim momentima imenovala Baraka Bahara za trenera, dovodila milionska pojačanja i spremala se za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Po povratku u prestonicu, Partizan je uspeo da angažuje brazilskog napadača Mateusa Saldanju, krila Ksandera Severinu i Alda Kalulua, kao i desnog beka Aranđela Stojkovića. Start sezone obeležen je spektakularnim derbijem protiv TSC-a u Bačkoj Topoli (3:3), a onda je usledio put u Azerbejdžan i prvi evropski izazov protiv Sabaha u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Informer

Bojkot "grobara"

Poraz od 2:0 u Bakuu samo je potvrdio da tim nije dovoljno uigran, kao i da pojedina pojačanja nisu dostigla zadovoljavajući nivo forme. Na svu muku, "grobari" sa južne tribine najavili su bojkot svih utakmica u Humskoj, zahtevajući ostavke svih članova uprave na čelu sa Miloradom Vučelićem i generalnim direktorom Milošem Vazurom.

S druge strane, u gostima su crno-beli uvek imali veliku podršku. Kada je u Novom Sadu savladana Vojvodina (2:0), pa kod kuće niški Radnički (2:1) nakon preokreta, počelo je da se podiže samopouzdanje, a navijači da sve glasnije podržavaju ekipu.

Revanš protiv Sabaha to je i potvrdio. U regularnom delu nadoknađen je minus od 2:0, golovima Saldanje i Natha, a onda je penal-serija odlučila ko ide dalje. Partizanov junak bio je golman Aleksandar Jovanović, koji je odbranio i ponovljeni šut Alasgarova, dok su sa bele tačke bili precizni Pavlović, Nikolić, Kalulu, Antić i Baždar.

Informer

Aleksandar Jovanović junak protiv Sabaha

Na žrebu u Nionu odlučeno je da crno-beli u plej-ofu igraju protiv danskog Nordsjelanda, ispostaviće se, izuzetno neugodnog tima. Kao "bosi po trnju" proveli su se crno-beli u Skandinaviji. Doživeli su debakl od 5:0, uvideli da su u tom momentu daleko od Evrope, pa je već tada bilo jasno da će revanš biti samo formalnost (poraz od 1:0) i da se, prvi put od 2016. godine, neće igrati grupna faza nekog međunarodnog takmičenja u Humskoj.

Međutim, Duljaj i njegov stručni štab to su iskoristili da igrače spreme i fokusiraju samo na domaće prvenstvo. U samom finišu prelaznog roka, kao veliko pojačanje stigao je i ofanzivni vezista Gajas Zahid iz turskog Ankaragučua, a onda je krenuo niz.

Informer

Nemanja Nikolić

Rušio je "parni valjak" redom Javor, IMT, Radnik, Železničar, Napredak, Mladost, Spartak, kragujevački Radnički, Voždovac, Novi Pazar i Čukarički u Superligi, dok je u Kupu preskočeno Jedinstvo sa Uba. Pravio je neverovatne preokrete, dizao se iz mrtvih, a čak je i Igor Duljaj tokom gostovanja u Subotici ušao u sukob sa Kvinsijem Menigom, koji je već sutradan rešen.

Iskorišćeni su kiksevi Zvezde protiv Voždovca, Čukaričkog i TSC-a, pa je Partizan na reprezentativnu pauzu sredinom novembra otišao sa "plus šest". Sve više navijača počelo je da dolazi na istočnu i zapadnu tribinu stadiona u Humskoj, podrška je bila sve jača...

Informer

Menig i Duljaj u sukobu

I, kao što to obično biva, stigao je hladan tuš, debakl. Motivisani TSC, aktuelni viceprvak države slavio je sa 4:0 usred Beograda i tako najavio uzbudljiv finiš prvog dela sezone. Crno-beli su ušli u krizu, forma je krenula silaznom putanjom, što su potvrdili poraz u Nišu od Radničkog (2:1) i remi sa Kragujevčanima (3:3).

Prednost se istopila očas posla, kao sneg na suncu. Otišlo se na "minus dva". Vratila se zebnja na Topčidersko brdo, a u poslednjem kolu Partizan je tek trebao da dočeka Crvenu zvezdu, u 171. večitom derbiju. Prvobitno je taj meč trebao da bude odigran krajem septembra, ali je zbog Dana žalosti u Srbiji, pomeren na 20. decembar.

Okrenulo se kolo, sada su crveno-beli imali status favorita u Humskoj, dok su se izabranicima Igora Duljaja davale male šanse za trijumf, čak su ih i kladionice otpisale. Ipak, uspeo je Partizan da se vrati u život, kao bumerang i to pred praznim "jugom".

Informer

Natho slavi gol u derbiju

Predvođen fenomenalnim strancima - Nathom i Saldanjom (strelci), ali i Zahidom (asistent), uspeo je sa 2:1 da sruši najvećeg rivala, vrati se na čelo tabele i na zimsku pauzu ode sa bodom više. Za najlepši mogući kraj 2023. godine.

- Da se meni pripišu zasluge ne bi bilo fer. Na prvom mestu su igrači, pa stručni štab, čak i mediji koji su kritikovali kada je trebalo. Imali smo veliku podršku navijača. Mi smo od početka sezone bili otpisan tim, koji nema šta da traži. Rekao sam momcima: "Naše je samo da ćutimo i radimo u tišini, bez ikakvih obećanja". Najviše me obradovalo kada sam video slike Stjepanovića, koji je zaplakao posle derbija, pa Nikolića kako grli Belića, onda i Natha kako se popeo na reklamu i navija. Iskrena radost svih zajedno, od igrača, stručnog štaba, navijača, do dečaka koji skupljaju lopte. To je moja najveća pobeda - rekao je nedavno Duljaj.