Autor: Informer.rs

05.02.2024.

20:24

Foto: Starsportphoto

Sport

Crno-beloj agoniji nema kraja! Split šokirao Partizan i to usred Arene

Crno-beli su tako nastavili seriju poraza, pošto im je ovo četvrti uzastopni u svim takmičenjima. Ujedno, regionalnom šampionu ovo je šesti poraz u ABA ligi, uz 13 pobeda. 

Gosti iz hrvatske tako su napravili pravu senzaciju i prvu put posle 12 međusobnih mečeva nadigrali "parni valjak" u ABA ligi.

Izabranici Željka Obradovića večeras su, bar na papiru imali lak zadatak, protiv hrvatske ekipe koja je tek na desetom mestu na tabeli. Ipak, gosti iz Splita su potpuno nadigrali crno-bele, koji su odigrali očajno, prvenstveno u prvom poluvremenu, kada su uspeli da postignu samo 30 poena, a uz to ih je očajan im je bio i šut za tri poena. Pogodili su samo četiri trojke iz čak 31 pokušaja. 

Trener Željko Obradović odlučio je da u ovom meču odmori Kevina Pantera i Pi Džej Doužera, dok su sastavu nije bio Uroš Trifunović, kome je pozililo u avionu na letu iz Nice ka Bolonji. 

Informer

 

Gosti iz Splita su od prvih minuta diktirali tempo i imali prednost, ali je Partizan, iako se mučio u napadu, uspeo da bude u egalu - 9:9. U pravom trenutku razigrali su se Zek Ledej i Džejlin Smit, pa su crno-beli brzo prešli u prednost i prvu deonicu završili u svoju korist (19:17). 

Druga četvrtina počela je trojkama na obe strane, igralo se u egalu u uvodnim minutima, a kada su Splićani pogodili dve vezane trojke i pobegli na 30:26, trener Željko Obradović bio je primoran da zatraži tajm-aut. 

Ipak, to nije dalo rezultate jer je Partizan nastavio da greši u napadu, gubio je lopte, što je sve kažjavala ekipa Slavena Rimca, sipala odakle je stigla, pogodila neke neverovatne trojke i serijom od 14:0 stavila tačku na prvo poluvremene i na pauzu otišla sa 44:30. 

Očekivalo se da će će izabranici Željka Obradovića u nastavku zaigrati mnogo bolje i preuzeti inicijativu, ali je Split nastavio da igra u svom ritmu. Neuzastavljiv je bio Šorter, zatrpavao je Beograđane i odveo svoj tim na plus 16 (50:34). Pokušao je Obradović novim tajm-autom da trgne svoju ekipu, ali uzalud.  

Informer

 

Crno-bele nikako nije služio šut, gotovo da ništa nisu mogli da pogode sa distance, dok su za to vreme Hrvati nastavili da uvećavaju prednost, pa su u jednom trenutku imali i maksimalnih 20 razlike (55:35). Uspeo je Partizan u tim trenucima da zaigra čvršće u odbrani, dok su na drugoj strani sedam vezanih poena nanizali Naneli i Avramović i vratili svoj tim na dostižnih minus 14 pred poslednju deonicu - 59:45.

Poslednja četvrtina počela je promašajima na obe strane, pa više od dva minuta nijedna ekipa nije uspela da postigne poene. Agoniju su prvi prekinuli Splićani, a onda su crno-beli na pogon Džejmsa Nanelija počeli polako da tope prednost. Iz napada u napad su smanjivali i u jednom trenutku prišli na minus devet - 61:52.

Imao je "parni valjak" u naredna dva napada šansu da se dodatno približi gostima, ali je u oba navrata tragičar bio Naneli. Prvo je promašio šut za tri, a potom mu je i lopta ispala u prodoru ka košu. Takve greške Splićani su znali da kazne i brzo su vratili na dvocifrenu prednost i mirno priveli meč kraju.