14.04.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Veličanstveni Partizan savladao Filips i plasirao se u finale Kupa šampiona! (VIDEO)

Nisu košarkaši Partizana uspeli da se plasiraju u plej-in Evrolige pošto je dan ranije u Istanbulu izostala pomoć Crvene zvezde. Razočaralo je to navijače crno-belih koji su u sezonu ušli sa velikim ambicijama, a na kraju će četa Željka Obradovića kompletan utisak morati da popravi u ABA ligi u KLS-u budući da je Kup Radivoja Koraća već izgubljen. 

Ipak, melem na ranu svim navijačima Partizana može da stavi današnji datum - 14. april, dan kada su izabranici Željka Obradovića u "Abdi Ipekči" areni u Istanbulu savladali italijanski Filips i plasirali se u finale Kupa šampiona 1992. godine. 

Milanski velikan je u Istanbulu bio veliki favorti protiv mladog tima Partizana. Četa Majka D'Entonija na pravi način otvorila je polufinalni duel protiv crno-belih, povela sa 8:0 i sve je slutilo na rutinsku pobedu Filipsa (danas - Olimpije Milano). 

Nastavili su Italijani predvođeni Derilom Dokinsom u istom ritmu sve do poluvremena, a na pauzu su otišli sa četiri poena prednosti. Ipak, kako je utakmica odmicala Partizan je bio sve bolji i na krilima Predraga Saše Danilovića i Aleksandra Đorđevića uspeo da se vrati u meč. 

Furiozan početak drugog poluvremena doneo je crno-belima i plasman u finale. Đorđević i Danilović pravili su problema na spoljnim pozicijama, dok je centarski tandem Koprivica-Šilobad dominirao pod koševima za trijumf 82:75 i plasman u veliko finale Kupa šampiona. 

Crno-bele je predvodio Danilović sa 22 poena, 10 skokova i tri asistencije. Đorđević je dodao poen manje, Koprivica 14, a Šilobad 10 koševa. Sa druge strane, dominirao je Dokins sa 21, dok je Rodžers Baker ubacio 19. 

Dva dana kasnije - Partizan je postao šampion Evrope pobedivši Huventud u finalu!