31.05.2024.

08:05

Foto: Starsportphoto©

Sport

Za samo godinu dana postao miljenik "grobara"! Ko je bio Dru Gordon?

U saobraćajnoj nesreći u Portlandu život je izgubio Dru Gordon, nekadašnji as Partizana i stariji brat košarkaša Denvera - Erona Gordona. Tragične vesti prvi je objavio poznati novinar Šams Čarnija, a potvrda je stigla od Druovog agenta Kalvina Endrijusa. 

Dru Gordon je iza sebe ostavio dvoje dece i suprugu Anđelu, a život je dragično izgubio u 33. godini. Američki košarkaš svoju karijeru okončao je pre nešto više od deset meseci nakon što je poslednju sezonu proveo u dresu japanske Fukuoke. 

Budući da je bio odvojen od porodice - Dru Gordon je nakon epizode u Japanu rešio da se penzioniše. Amerikanac je svoj košarkaški put započeo u srednjoj školi Arčbišop Miti u rodnom San Hozeu, a studirao je na prestižnom UCLA univerzitetu kao i u Novom Meksiku. 

Gordon nije draftovan 2012. godine kada je završio sa studijama te je odlučio da svoju sreću okuša u Evropi. Šansu u Partizanu mu je pružio Duško Vujošević, a iako je samo jednu sezonu proveo u crno-belom dresu Dru je vrlo brzo postao miljenik navijača. 

Informer

 

Zbog svog atraktivnog stila igre Dru Gordon je privukao pažnju brojnih klubova igrajući u Partizanu. Sa crno-belima je osvojio titulu u Jadranskoj ligi i Košarkaškoj ligi Srbije, dok je sjajne partije pružao i u Evroligi gde je prosečno beležio 9,1 poen i 7,5 skokova po utakmici. 

Nakon epizode u Partizanu Dru Gordon je nastupao za Dinamo Sasari i Banvit pre nego što se ukazala prilika za povratak u NBA ligu. Amerikanac je svoju sreću okušao u dresu Filadelfije, ali je skupio svega deset nastupa u prvom timu pre nego što je prebačen u razvojni tim. 

Budući da mu se ta uloga nije dopala, Dru Gordon se u Evropu vraća iste godine i oblači dres Šolona. Nastupao je Amerikanac potom za Lijetuvos i Zenit pre nego što se još jedom oprobao u NBA ligi, ovoga puta u dresu Bruklina, odnosno, razvojnog tima - Long Ajlend Netsa.

Posle još jednog neuspešnog pokušaja u Americi Dru Gordon se ponovo vratio u Evropu, neposredno pred kraj svoje karijere. Braneći boje Zjelen Gore, Avtodora, Lokomotive Kubanj i Budiveljnika popravio je svoj ugled na tlu "Starog kontinenta", a potom u dresu Fukuke okončao igračku karijeru.