24.06.2024.

23:33

Foto: FK Partizan

Sport

Jovanović poručuje: Kod Saleta se mnogo radi, ali se i brzo uči! (VIDEO)

Pre šest meseci šansu u Humskoj prvi mu je pružio Igor Duljaj. Kratko je sarađivao i sa Albetom Nađom, da bi ovoga leta u kratkom vremenskom intervalu dočekao i trećeg šefa struke. Marko Jovanović odlično poznaje novo-starog trenera Partizana. Tokom prvog mandata Stanojevića na klupi, Jovanović je bio igrač i deo ekipe koja je 2010. godine drugi put u istoriji kluba iz Humske izborila plasman u grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja.

- Sale (Aleksandar Stanojević prim.aut.) i ja se znamo jako dugo. Uvek sam govorio da je on moj omiljeni trener. Svako je imao nešto svoje, ali sa njim sam doživeo najveće uspehe u igračkoj karijeri. Igrali smo Ligu šampiona, dominirali u domaćoj ligi. Sada sam ja u nekoj drugačijoj ulozi i mnogo sam srećan zato što ponovo sarađujem sa Saletom i što mogu da učim od njega. On je i sada, kao i te 2010. posvećen, pun energije, željan da napravi sličan uspeh sa Partizanom kao i tada - istakao je Jovanović u razgovoru za klupski sajt.

Informer

Nekadašnji prvotimac imao je priliku da sarađuje sa Stanojevićem u više navrata i na različite načine. Nekada je kao igrač slušao njegove instrukcije, sada kao mlad trener koristi svaku priliku da nauči nešto novo.

- Drugačije je. On je izuzetno zahtevan trener, mogo traži od svojih igrača, ali i od svojih pomoćnika. Radi se mnogo svaki dan, nema odmora tako da nema velike razlike u igračkoj odnosno trenerskoj ulozi. Na terenu traži maksimalnu koncentraciju na svakom treningu, ali i kao pomoćnik da si uvek tu, da učestvuješ u radu. Nakon treninga radimo analize, tako da u suštini je isto. Jedina razlika je u tome što kada si igrač fizički je zahtevno, a kada si trener psihički - poručio je Jovanović i dodao:

Informer

- Sale je posvećen, sve se prati i svaki trening se analizira. Gledaju se igrači, analiziraju se utakmice iz prethodne sezone. Obraća se pažnja na mnogo toga i svako ima neko zaduženje. Svi pomoćnici imaju mnogo posla, ali na taj način brže učimo i mnogo sam srećan zbog prilike da radim sa njim - naglaso je bivši fudbaler Partizana, Visle i Voždovca.

Momak rođen u Arilju primarno je igrao na poziciji centralnog beka, mada mu nije bilo strano ni da odigra uz desnu aut-liniju u odbrani. Danas u ulozi trenera koristi svaku priliku da svoje igračko iskustvo prenese na mlade fudbalere koji tek stasavaju. Naravno, priznaje da ga nerviraju neke stvari koje primećuje a koje nije uočavao dok je bio na terenu.

- Neke stvari koje vidim kod štopera me nerviraju, kao što sam i ja nekada nervirao moje trenere. Mnogo pažnje se posvećuje individualnim analizama i igrači brzo prihvataju savete. Snimamo svaki trening i posle to pokazujemo igračima kako bismo im lakše objasnili naše zahteve. Neko to brže usvaja a neko sporije, što je i normalno. Pokušavam da im predočim ono što sam ja naučio i pre svega, ono što šef zahteva od njih. Imamo veliki broj mladih igrača i treba biti strpljiv sa njima - zaključio je Marko Jovanović.