08.07.2024.

11:02

Foto: FK Partizan

Sport

Stanojević ima još mnogo posla! Bekovi su i dalje Partizanov problem, Saldanja mora da se probudi!

Fudbaleri Partizana otišli su u Moskvu s namerom da odigraju ozbiljne utakmice u pripremnom periodu, da se dodatno uigraju i spremni dočekaju start domaćeg prvenstva (19. jul), ali i dvomeč kvalifikacija za Ligu šampiona protiv kijevskog Dinama (23. i 30 jul). I jesu mečevi protiv Dinama i CSKA bili i jaki i korisni, ali utisak posle njih je da stručni štab srpskog viceprvaka trenutno ima više razloga za brigu, nego za zadovoljstvo, kada je reč o prikazanoj igri.

Uostalom, to je priznao sinoć i trener "parnog valjka" Aleksandar Stanojević.

- Prvo poluvreme je bilo bolje od drugog po nas, nisam zadovoljan time. Neki igrači nisu pokazali svoj talenat, bili smo loši u svim detaljima, kako u napadu, tako i u odbrani. Rezultat i onako kako smo igrali nije dovoljno za Partizan - rekao je Stanojević.

U prvom duelu protiv Dinama blistao je golman Aleksandar Jovanović, kako tokom regularnog dela, kada je spašavao svoj tim i skinuo nekoliko zicera, tako i u penal-seriji, pošto je zaustavio dva šuta sa bele tačke. Njegove odbrane samo su pokazatelj da mu pauza nije smetala, naprotiv, sasvim je sigurno da će i u novoj sezoni iskusni Nišlija ponovo biti jedan od najjačih aduta crno-belih.

Informer

Nihad Mujakić se dobro uklopio

Kada je reč o odbrani - 50:50. Kapiten Svetozar Marković oporavio se od povrede, izgleda spremno i stabilno, a novajlija Nihad Mujakić dobro se uklopio s njim. Doneo je stabilnost u skoku, ima i brzinu neophodnu za defanzivca i na prvi pogled, reklo bi se da je dobar izbor.

Međutim, kuku i lele kada je reč o bekovima. Prošle sezone je to bio ubedljivo najslabiji deo ekipe, a ni sada nije ništa bolje. Ruku na srce, tek pre par dana stigao je Slovenac Mario Jurčević, koji će pojačati konkurenciju na levom boku, s obzirom da je Nikola Antić "na rezervi", jer je ispucao sve kredite. Način na koji se nekadašnji mladi reprezentativac poneo kod drugog gola CSKA, kada je bio ležeran i nije ispratio Kelvena na drugoj stativi, ne priliči nivou Partizana.

Informer

Nikola Antić izuzetno loš protiv CSKA

S druge strane, neki načelan plan je bio da se mladom Milanu Roganoviću da šansa na desnom beku, jer je talentovan i pritom spada u "bonus" igrače. Nažalost, on se povredio pred put u Rusiju, pa je Stanojević morao da bira alternativna rešenja.

Protiv Dinama je sa mesta štopera na bok pomeren Natan de Medina, dok je na okršaju sa "armejcima" šansu dobio zaboravljeni Marko Živković, ali je doživeo težu povredu već u prvom minutu. Morao je Aleksandar Filipović ponovo na teren, a sama činjenica da su drugi i treći pogodak pali posle prodora po njegovoj strani, pokazuje da nije dobro odradio posao.

Dobar utisak ostavilo je pojačanje iz Minesote, Kervin Arijaga, koji će očigledno doneti stabilnost, brzinu i agresivnost u veznom redu. Veliki znak pitanja je ko će igrati u tandemu s njim. Mnogo se više očekivalo od Leonarda Ovusua, a tu su još i iskusni Aleksandar Šćekić, kao i mladi Mateja Stjepanović, takođe "bonus". Ispred njih, za organizaciju  igre treba očekivati Gajasa Zahida, alternativa može da bude i Jung Džun - Goh, dok će Bibars Natho skoro sigurno ulaziti sa klupe.

Informer

Kervin Arijaga se dobro pokazao

Na krilnim pozicijama verovatno i najjača konkurencija - Ksander Severina, Aldo Kalulu, Nemanja Trifunović, Aleksa Janković, Ibrahim Zubaira... Očekuje se da Samed Baždar bude prodat ovog leta, pa će se za mesto u samom špicu, pored Mateusa Saldanje, nadmetati još Nemanja Nikolić i povratnik Đorđe Jovanović.

Kada smo več pomenuli Brazilca, očigledno je da se još traži i da je daleko od one forme, koja ga je minule sezone dovela do priznanja za najboljeg strelca Superlige. Protiv Dinama je imao dve dobre situacije, ali je oba puta za pola sekunde zakasnio na ubačene lopte. Ruku na srce, na meču sa CSKA bio je totalno odsečen, nije dobio nijednu iole upotrebljivu loptu od saigrača iz veznog reda, ali svakako mora i može mnogo bolje, ukoliko želi da se dokaže na međunarodnoj sceni i ostvari višemilionski transfer u neki jak evropski klub, o čemu se priča mesecima unazad.

Informer

Mateus Saldanja bez gola na pripremama

Fudbalerima Partizana sada ostaje još generalna proba, u sredu protiv Lokomotive u Moskvi, što će biti prilika da podignu nivo igre i poprave bled utisak.