15.07.2024.

17:09

Foto: EPAIMAGES

Sport

Kapitalac stigao u Humsku! Partizan doveo MVP-a iz Amerike!

Ostvario je Karlik Džons prošle godine sjajan utisak na Mundobasketu na Filipinima i sa svojim Južnim Sudanom izborio mesto na Olimpijsim igrama. Omaleni plejmejker privukao je pažnju brojnih klubova Evrope, među njima bio je i Partizan, ali je Džons rešio da karijeru nastavi u kineskim Golden Bulsima. 

Ipak, nakon samo godinu dana Džons je rešio da ode iz Kine i okuša se u Evroligi. Partizan je ponovo pokazao interesovanje, a kako prenosi navijača stranica - "pbg.news", dogovor sa plejmejkerom je ostvaren. Crno-beli su pobedili konkurenciji u vidu sa Makabijem i sa reprezentativcem Južnog Sudana potpisali ugovor na dve godine. 

Džons je, kao što smo pomenuli, bio želja sportskog sektora i prošlog leta, ali tada do dogovora nije došlo. Budući da se organizator igre nije snašao u Kini odlučio je da potraži novi NBA angažman ili pokušaj da se prvi put oproba u Evroligi. 

Reprezentativac Južnog Sudana karijeru je započeo na Lujvil Univerzitetu, a 2021. godine izašao je na NBA draft, ali nije izabran. Ipak, preko Letnje lige izborio se za ugovor sa Dalasom i u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni Džons je igrao u G ligi za Teksas Ledžendse. 

Usledio je trejd u Denver, a potom najbolja životna odluka - odlazak u Čikago. Karlik Džons izgradio je svoje ime u G ligi gde je 2023. godine proglašen za MVP-a, a bio je i najbolji strelac takmičenja. Prošle godine je na Svetskom prvenstvu proglašen najboljim asistentom.