23.07.2024.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Partizanova evropska premijera! Crno-beli u pohodu na LŠ posle 7 godina!

Čekaju u Humskoj na ovo sedam godina. Poslednji put navijači Partizana su svoje ljubimce u pohodu na najjače evropsko takmičenje gledali 2017, kada je koban po njih bio Olimpijakos, a sada će sa suprotne strane terena biti vicešampion Ukrajine.

Zbog ratnog stanja u ovoj zemlji, Dinamo će crno-bele ugostiti na neutralnom terenu u Poljskoj. Koliko će to biti olakšavajuća okolnost za "parni valjak", videćemo, ali činjenica je da neće imati nimalo lak zadatak da izbori pozitivan rezultat pred revanš u Beogradu naredne nedelje.

S druge strane, Aleksandar Stanojević (50) je na ovo čekao 13 godina. Temperamentni stručnjak je ujedno i poslednji trener koji je 2010. u Humsku doneo grupnu fazu Lige šampiona. Sezone posle te nije uspeo da ponovi isti uspeh, dok je u prethodnom mandatu na klupi ekipu doveo do nokaut faze Lige konferencija.

I nije greška reći da verovatno ni on, a ni njegovi saradnici u stručnom štabu, ne mogu sa sigurnošću da tvrde kako će crno-beli izgledati na "Lublin areni". Priznao je Stanoje to uoči starta Superlige i meča sa Napretkom (1:0), što se i ispostavilo kao tačno, jer je igra bila jako loša, bezidejna i jalova.

Informer

Aleksandar Stanojević očekuje mnogo bolju igru

- Retko dobijate priliku da igrate kvalifikacije za Ligu šampiona. Sad igramo protiv velikog kluba, ali imamo želju da napravimo nešto. Ulazimo u ovaj meč sa velikom motivacijom. Oni su fizički dominantna ekipa, prilično brza i direktna, tehnički izuzetno kvalitetna. Imaju i određenih mana, pa verujem da nas očekuje intenzivna borba - rekao je Stanojević.

Evropa je posebna priča, svetla na toj pozorniji sijaju mnogo jače, a motiv kod igrača uvek je na potpuno drugačijem nivou. Pritom, nema nikakvog uslovljavanja, ne postoji pravilo o bonusima kao u Srbiji, pa će stručni štab na teren moći da pošalje najjači mogući sastav.

I, prema najavama iz Poljske, biće ozbiljnih promena u prvoj postavi. Na golu je siguran Aleksandra Jovanović, tandem štopera činiće kapiten Svetozar Marković i novajlija Nihad Mujakić, dok će na desnom beku ovog puta zaigrati Natan de Medina, a na levom ponovo Nikola Antić, jer Mario Jurčević još nije sto posto spreman.

Informer

Natan de Medina biće večeras desni bek

Ovog puta bi u srcu veznog reda trebali da budu Kervin Arijaga i Gajas Zahid, ispred njih dejstvovaće Jung-Džun Goh, a po krilima brzonogi Aldo Kalulu i Ksander Severina, od kojeg se očekuje da u kontranapadima i situacijama "jedan na jedan" napravi neophodni višak.

Naravno, mesto u napadu rezervisano je za Mateusa Saldanju, od kojeg se s razlogom očekuje i najviše. Prošle sezone je Brazilac bio najbolji strelac tima, ovu je otvorio pogotokom protiv Napretka, kada je po ko zna koji put pokazao da mu je i jedna polušansa dovoljna da zatrese mrežu.

Informer

Od Mateusa Saldanje se očekuje najviše

Kada je reč o Kijevljanima, jasno je da apsolutno ne leže Partizanu. Uostalom, to pokazuje i tradicija, jer su Beograđani sva četiri puta poraženi u okršajima sa Dinamom. Dva puta u Kupu šampiona 1976. godine (0:2, 0:3) i oba puta u grupnoj fazi Lige Evrope 2017. (2:3, 1:4). Posebno se pamti onaj preokret u Humskoj i to pred praznim tribinama, kada je "parni valjak" na poluvremenu vodio sa 2:0, a onda Ukrajinci u drugom delu preokrenuli i slavili 3:2.

Sada na klupi plavo-belih sedi legendarni golman Aleksandar Šovkovski, koji raspolaže sa čak petoricom reprezentativaca, učesnika minulog Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Među njima se posebno ističu kapiten Andrij Jarmolenko, najbolji strelac Vladislav Vanat, kao i sjajni ofanzivni vezista Mikola Šaparenko.

Informer

Andrij Jarmolenko je prva zvezda Dinama

Dobra okolnost za srpskog viceprvaka je što su Maksim Bragaru, Nikolaj Mihailenko i Valentin Rubčinskij sa olimpijskom selekcijom Ukrajine i spremaju se za odlazak u Pariz. Takođe, Kijevljani nisu u punom takmičarskom ritmu, a pripremne utakmice protiv Union Berlina (2:3), Mamelodija (1:0), Brondbija (4:0), Šalkea (2:2) i Paderborna (0:0) pokazale su da imaju mana, pogotovo kada je reč o defanzivi.

Ono što bi Partizan morao da uradi jeste da se vrati u onaj mod kada je na međunarodnoj sceni itekako umeo da iznenadi favorite u gostima. Setimo se samo u poslednjoj deceniji Anderlehta, AZ Alkmara, Auzburga, Jang bojsa, Sočija, praške Sparte, Kelna...

Informer

Težak posao čeka Aleksandra Jovanovića

Na kriju ni igrači, remi bi bio po meri pred revanš u Humskoj. Međutim, za tako nešto biće potrebna mnogo, mnogo bolja igra nego protiv Kruševljana, znatno više kreativnosti, čvrstine i pogotovo agresivnosti na svakom delu terena.

- Ne bih kalkulisao previše. Ovo je tek prvih 90 minuta i sve zavisi od dešavanja na terenu. Uvek idemo na pobedu, ali svakako da ni remi protiv Dinama ne bi bio loš po nas - poručio je golman Jovanović.