23.07.2024.

19:56

Foto: Starsportphoto

Sport

Partizan izdao hitno saopštenje pred meč: Šta smo to uradili Ukrajincima!?

Večerašnjom utakmicu u Lublinu fudbaleri Partizana započinju svoju borbu za plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Nakon sedam godina crno-beli su se našli u kvalifikacijama, a već na prvom koraku očekuje ih pakleno težak zadatak budući da će rival srpskom vicešampionu biti kijevski Dinamo.

Ukrajinci su nezadovoljni činjenicom da će večeras igrati protiv kluba koji je tokom pripremnog perioda trenirao u Rusiji i učestvovao na prijateljskom turniru u Moskvi. Najavljeno je da se fudbaleri Dinama neće pozdraviti sa crno-belima na startu meča, a očigledno ni čitava organizacija utakmice nije sjajna. 

Tim povodom se neposredno pred početak meča oglasio generalni direktor Partizana - Miloš Vazura. On je u zvaničnom saopštenju pitao čelnike Dinama čime su crno-beli zaslužili ovakav tretman uoči meča u okviru Lige šampiona. 

"Pitamo se samo šta smo mi to uradili Ukrajincima?

Čemu možemo da zahvalimo na ovako nesportskom odnosu? Naša država nije odustala od priznanja teritorijalne celovitosti ove zemlje. Moramo uzvratiti pitanjem šta je to Ukrajina učinila povodom NATO agresije na našu zemlju i šta bi mi trebali da uradimo i kako da im uzvratimo?
Zašta se uopšte neko stavlja na pijedest moralnog sudije i sa njega sudi o srpskim poslovima i ponašanju i deli nam lekcije bez ikakvih argumenata?!

Da li su tu agresiju ikada osudili ili se distancirali od zločina počinjenih nad nama? 

Zašto se takvo prosudjivanje i presudjivanje širi na sportske terene? Tome nema mesta u sportskim takmičenjima.

Srbija se dosledno drži izvan svih ratnih sukoba i uporno propoveda mir", navodi u saopštenju generalni direktor Partizana. 

Informer

Na konferenciji za medije trener Dinama - Oleksandar Šovkovski, takođe je kritikovao odluku Partizana da igra utakmice protiv ruskih klubova. 

- Reći ću to blago, da ne razumemo putovanje FK Partizan u Moskvu na prijateljski "Bratski turnir". Tamo su igrali seriju utakmica i izrazili su znak solidarnosti sa onima koji vode agresivni i "misteriozni" rat protiv nas, okupirajući našu zemlju, uništavajući gradove i sela. Oni ubijaju i sakate naše ljude i decu. Srbi su uradili to uprkos jasnoj odluci UEFA da izbaci ruske klubove iz svih međunarodnih takmičenja pod svojim okriljem. Ta odluka usvojena je odmah nakon početka agersije na našu zemlju. Ako uzmemo u obzir sve navedene okolnosti, prinuđeni smo da odbijemo sve formalnosti - rekao je Šovkovski.