24.07.2024.

06:20

Foto: printscreen

Sport

Na današnji dan: Partizan zapalio Humsku protiv Makabija!

Teško će Partizan ove godine u Ligu šampiona budući da su izabranici Aleksandra Stanojevića sinoć doživeli težak poraz u Lublinu. Dinamo Kijev savladao je srpskog vicešampiona sa 6:2 u prvom meču drugog kola kvalifikacija za elitno takmičenje, a budući da su crno-beli nadomak eliminacije situacija za velikana iz Humske mogla bi da postane još gora. 

Partizan će, u slučaju ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, svoje učešće nastaviti u Ligi Evrope, odnosno, u trećem kolu kvalifikacija za drugo po jačini UEFA takmičenja. Ni tamo posao neće biti lak (poraženi iz duela Lugano-Fenerbahče) pa je pravo pitanje da li će crno-beli uopšte uspeti da se dokopaju jeseni u Evropi. 

Crno-beli su u prošlosti bili redovan učesnik evropskih takmičenja, a Humska je kroz istoriju prisustvovala brojnim velikim pobedama beogradskoj velikana. Jedna od njih desila se baš na današnji dan, pre 28 godina, odnosno - 24. jula 1996. kada je četa Ljubiše Tumbakovića sa 3:1 savladala Makabi iz Haife. 

Meč je odigran u sklopu drugog kola kvalifikacija za Kup UEFA, a Partizan je već u Izraelu stekao prednost od jednog gola pošto je jedini strelac bio Svetličić. Ipak, navijače u Humskoj je nakon samo devet minuta šokirao i zabrinuo Revivo koji je u ranoj fazi meča uspeo da matira Damjanca. 

Kako je utakmica odmicala Partizan je bio sve bolji igrač, a terensku inicijativu domaćin je iskoristio preko Trenevskog u 34. minutu. U drugom poluvremenu usledila je rapsodija crno-belih. Već u 52. minutu Saveljić je doneo kompletan preokret, a konačan rezultat u finišu meča postavio je Hristov za konačnih 3:1. 

PARTIZAN: Damjanac - Saveljić, Sabo, Taševski, Trenevski - Hristov, Ćirić, Čakar, Svetličić - Dukanović, Tešović. Trener: Ljubiša Tumbaković. 

MAKABI HAIFA: Ginzburg - Zano, Haraci, Silvas, Balančuk, Kandaurov, Levi, Berković, Revivo, Benado, Barać. Trener: Gjora Špigeli