08.08.2024.

09:25

Foto: Starsportphoto

Sport

Poslednja šansa za crno-bele je Lugano! Partizanova sezona mogla bi da se raspadne već u avgustu!

Evropska sezona u Humskoj počela je košmarno za Aleksandra Stanojevića i njegove izabranike. Partizan je već na prvoj stepenici u kvalifikacijama za Ligu šampiona doživeo istorijski debakl pošto je Dinamo Kijev slavio ukupnim rezultatom 9:2. No, ono što može da raduje crno-bele je nastavak međunarodnog puta budući da se beogradski velikan preselio u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Žreb je, mora se priznati, odlučio da Partizan dobije rivala po meri. Večeras će u Humskoj dočekati Lugano, a duel protiv švajcarskog vicešampiona predstavlja ispit zrelosti za četu Aleksandra Stanojevića, odnosno, biće pravi pokazatelj da li crno-beli imaju prava da se nadaju bilo kakvom međunarodnom uspehu ovog leta. 

Trener Stanojević bio je izuzetno nezadovoljan izdanjem svojim momaka protiv Kijevljana, a dobar deo konferencije za medije posvetio je priči o dubokim promenama koje su neophodne u igračkom kadru. Sedam dana kasnije - ista priča. Sem dolaska Žoao Grimalda, crno-beli na megdan Luganu ulaze sa istim snagama koje su doživele debakl u susretu sa Dinamom, ali i pre godinu dana kada je Nordsjeland slavio sa 5:0 u kvalifikacijama za Ligu konferencija. 

Otežavajuća okolnost za Stanojevića i crno-bele je nezadovoljstvo navijača koji više od godinu dana ne dolaze na domaće utakmice. "Grobari" su, mora se priznati, sa pravom nezadovoljni i bojkotuju mečeve voljenog kluba. Upravo o važnosti navijača pred meč sa Partizanom govorio je trener Lugana - Martija Kroči-Torti. 

Informer

 

- Svesni smo atmosfere u Beogradu i moramo biti spremni za to. Nismo navikli da se takmičimo u takvim uslovima, pred takvim navijačima. Možda ne znate, ali u Švajcarskoj nikada ne igramo na našem stadionu, ali imamo sreće što imamo navijače koji dolaze da nas bodre do Tuna. Ipak, dešavalo se da na tribinama bude mnogo više pristalica drugog tima kao što se desilo sa Fenerbahčeom - rekao je strateg Lugana pred meč. 

Na ruku Partizanu ide dobra forma u domaćem šampionatu budući da su nakon četiri kola usamljeni na čelu tabele sa isto toliko pobeda. Crno-beli su u nedelju na svom terenu savladali pančevački Železničar, no, uprkos trijumfu i taj meč pokazao je da je pred Stanojevićem i stručnim štabom mnogo posla. 

Ono što je, bez ikakve dileme, prednost Partizana je motivacija igrača. Nakon debakla od kijevskog Dinama kapiten Marković i golman Jovanović, istakli su da sve treba da ih bude sramota, odnosno, da u narednom periodu moraju da pokažu daleko više kako bi se iskupili navijačima. 

Pobeda nad Železničarom sigurno nije dovoljno iskupljenje, ali skalp u susretu sa ni malo naivnim Luganom mogao bi, makar na kratko, da rastera sive oblake iznad Humske.