15.08.2024.

22:12

Foto: EPA Images

Sport

Ni igrač više im nije bio dovoljan! Crno-beli pali u produžetku, sele se u Ligu konferencija!

Crno-beli su večeras posle produžetka odigrali nerešeno 2:2 (1:2, 0:1) protiv švajcarskog Lugana u revanšu trećeg kola kvalifiakcija za drugo po jačini takmičenje. Rival je tako zahvaljujući trijumfu u prvom meču prošao dalje, dok "parnom valjku" sledi selidba u niži rang takmičenja - baraž za Ligu konferencija.

Izabranici Aleksandra Stanojevića imali su u produžetku igrača više i šansu da preokrenu Švajcarce, ali su u 111. minutu primili gol i tako ugasili sve nade o Ligi Evrope. Ekipa iz Humske tako će u plej-of trećeg po jačini evropskog takmičenja igrati protiv Genta. 

Informer

 

Iako su u Švajcarsku stigli sa golom minusa, crno-beli nisu jurili rezultat od prvog minuta, već su strpljivo čekali svoju šansu. Otuda i podatak da je domaćin u prvih deset minuta imao potpunu dominaciju. Crno-beli su u tim trenucima bili bez ideje u napadu, domaći od starta krenuli ofanzivno, u nameri da "overe" minimalac iz Humske i stignu do poslednje prepreke na putu ka Ligi Evrope. 

Ipak, prva šansa za goste. Posle kornera sa desne strane najviši u skoku bio je Zubairu, šutirao je u dalji ugao, ali je lopta otišla pored gola. Do polovine prvog dela igre ekipe Aleksandra Stanojevića se podigla, posle dominacije Lugana na početku. Pretio je Partizan iz kontri. Kada se sumira prvih pola časa igre, malo se konkretnog videlo. 

I nevreme, kiša koja je pljuštala otežala je uslove za igru, tako da su i jedni i drugi jedva čekali poluvreme. 

Ipak, u 44. minutu šok za švajcarski tim, crno-beli su poveli! Prava, pravcata majstorija Gajasa Zahida. Severina je povukao napad, prešao dvojicu fudbalera i uposlio Norvežanina koji je sa ivice šesnaesterca prevario kompetnu odbranu Lugana u fenomenalnim udarcem pogodio mrežu Lugana.

Praktično u prvom napadu u drugom poluvremenu Švajcarci su izjednačili. Imali su neviđenu sreću, pošto se lopta čudno odbila do Renata Štefena koji ju je poslao u mrežu sa nekoliko metara.

Nisu gosti stali. Severina je izveo nekoliko odličnih poteza, pre nego što je Kalulu centrirao, a Zubairu ostavio povratnu Arijagi. Usledio je brutalan udarac sa dvadesetak metara, koji je otišao malo pored gola.

Na isteku sat vremena igre, nekoliko Zubairu je gađao bukvalno pod prečku. Lopta je otišla malo iznad gola.

U 67. minutu novi šok za Švajcarce i novo vođstvo Partizana. Svetozar Marković je vratio prednost crno-belima. Posle kornera Zahida sa leve strane, lopta je otišla na drugu stativu, gde je Sveta nadvisio sve i glavom pogodio.

Drama u finišu. U 82. minutu, posle kornera Štefena, Belhađ je nadskočio sve i šutirao, ali je Jovanović neverovatnom reakcijom sprečio pogodak. Posle novog kornera je Belhađ pogodio prečku sa tri metra. Uh, mnogo, mnogo sreće imali su crno-beli...

Dva minuta pre kraja igrač Lugana Albian Haidari neoprezno je startovao i zbog toga dobio drugi žuti karton. Crno-beli su imali igrača više na tribinama. Ipak, do kraja regularnog toga ostalo je 2:1 za Partizan i ušlo se u produžetke... 

U dodatnih pola sata drama je nastavljena. Prvo su Švajcarci u 95. minutu opasno zapretili posle kontre, ali je na sreću Vladi loše šutirao. Dve odlične šanse imao je Partizan pred istek prvih 15 minuta, ali je prvo Saldanjin udarac izblokiran, a onda je pokušaj Trifunovića glavom odbranio golman Lugana. U drugom produžetku igrači su već polako gubili snagu, pa se činilo da će utakmica otići u penale.

Informer

 

Ipak, usledio je šok u 111. minutu. Katastrofalna je reagovala odbrana "parnog valjka, sam na drugoj stativi je ostao Vladi i posle centaršuta Štefena savladao Jovanovića. Crno-beli su tražili faul nad Jurčevićem, ali se niko iz VAR sobe nije oglasio. Pokušvavali su izabranici Aleksandra Stanojevića da u preostalom vremenu stignu do gola i penala, ali su se Švajcarci odbranili i otišli u plej-of Lige Evrope, dok se Partizan seli u Ligu konferencija.