20.08.2024.

07:45

Foto: FK Partizan

Sport

Poražavajuća tradicija! Može li Partizan protiv Genta da uradi nešto što nije nikad u istoriji?

Vicešampion Srbije u četvrtak (20.15, RTS, Arena premijum) dočekuje popularne "bizone" u plej-ofu za plasman u Ligu konferencija, a ekipi Aleksandra Stanojevića glavni cilj biće da uradi nešto što nije nikad u istoriji - da pobedi klub iz Belgije.

Gotovo neverovatno zvuči ta činjenica da klub iz Humske, otkako igra evrokupove, nema trijumf protiv timova iz ove zemlje. Čak deset puta Partizan je igrao protiv Belgijanaca u Evropi i skor je maltene poražavajući - četiri remija i čak šest poraza.

Informer

Naravno, "grobari" se i dalje rado sećaju čuvene eliminacije briselskog Anderlehta u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2010. godine, ali posle penala. Međutim, oba meča, i u Briselu i u Beogradu, završena su rezultatom 2:2, pa zvanično, srpski vicešampion nema pobedu nad ekipom iz "Župile lige" posle 90 ili 120 minuta igre.

Negativna tradicija Partizana počela je još 2008. godine, kada je Standard slavio sa 1:0 u Kupu UEFA. Naredne sezone, crno-bele je Ligi Evrope razmontirao Klub Briž sa 4:2 i 2:0, a onda je usledio taj pomenuti dvomeč sa Anderlehtom.

Godinu dana kasnije kobni po crno-bele bili su fudbaleri Genka (1:1 i 2:1), a 2020. "parni valjak" je eliminisan od Šarlroa (2:1). Nakon toga Partizan se susreo upravo protiv Genta, u Ligi konferencija 2021. godine, a Belgijanci su u Beogradu slavili 1:0, dok je u drugom meču bilo 1:1.

Tu negativnu tradiciju će srpski predstavnik morati da sruši kako zna i ume, pošto je glavni i osnovni cilj plasman u grupnu fazu trećeg po rangu evrokupa. Rade Zalad, skaut Partizana, veruje u prolaz dalje.

- Svaka tradicija ima svoj kraj. Hajde nek ova utakmica u četvrtak bude početak serije gde ćemo Belgijance pobeđivati u 90 minuta. Oni jesu protivnik za poštovanje, ali naša očekivanja su jasna - da se kvalifikujemo u grupnu fazu. To je za naš klub od ogromnog značaja. Imali smo šansu da prođemo i Lugano, sitnice su odlučile da ispadnemo. Nadam se da će sitnice ovog puta biti na našoj strani - poručuje Zalad.

Informer

Ekipa iz Humske vrlo slabo je startovala ovu sezonu u Evropi, pošto je na četiri utakmice primila čak 12 golova.

Niko i ne skriva da klub potresaju problemi na svim nivoima, pa i ne čudi što je jedna ne tako snažna ekipa poput Genta favorit čak i u Beogradu. Kvota da će "bizoni" slaviti iznosi svega 2,05, dok je na pobedu crno-belih 3,50.

Milivoje Ćirković, skaut kluba iz Humske, kaže da sve to pred naredni meč pada u vodu.

- Ovo je sada nova generacija i nova šansa za Partizan. Naravno da na našem stadionu očekujem pobedu, koja bi nam olakšala revanš. Gent je dobra ekipa, ali verujem da imamo kvalitet da ostvarimo trijumf - kaže Ćirković.

Informer

Ovako je Partizan jedini put eliminisao predstavnika Belgije.


PARTIZAN PROTIV BELGIJANACA
Pobeda 0
Remija 4
Poraza 6


SVI MEČEVI PARTIZANA PROTIV BELGIJSKIH KLUBOVA
2008. Partizan - Standard 0:1
2009. Partizan - Klub Briž 2:4, Klub Briž - Partizan 2:0
2010. Partizan - Anderleht 2:2, Anderleht - Partizan 2:2
2011. Genk - Partizan 2:1, Partizan - Genk 1:1
2020. Šarlroa - Partizan 2:1 (1:1 posle 90 minuta)
2021. Partizan - Gent 0:1, Gent - Partizan 1:1