27.08.2024.

06:40

Foto: profimedia

Sport

Na današnji dan: "Ajmo Milivoje"! Partizan izborio Ligu šampiona, Njukasl pao posle penala (VIDEO)

Te magične noći, 27. avgusta pre tačno 21 godinu, desilo se čudo, crno-beli su na "Sent Džejms Parku" u revanšu posle penala eliminisali veliki Njukasl sa 4:3. Prvi meč u Beogradu dobio je engleski velikan sa 1:0, da bi dve nedelje kasnije isti rezultat usred Njukasla imao i Partizan, pa je odluka ko će u elitu doneta sa bele tačke. 

Heroji crno-belih u penal lutriji bili su Milivoje Ćirković, koji je pogodio odlučujući jedanaesterac i golman Ivica Kralj, koji je odbranio dva udarca domaćima. Navijačima Partizana ostaće zauvek upamćen poklič srpskog komentatora Predraga Strajnića, koji je pred odlučujući penal Ćirkovića uzviknuo čuveno "Ajmo Milivoje". 

Partizan je tako domogao istorijskog učešća u Ligi šampiona. Predvođeni sa klupe legendarnim Nemcem Lotarom Mateusom, nekada najboljim fudbalerom sveta, crno-beli su postali prvi klub iz Srbije koji je zaigrao u grupnoj fazi elitnog evropskog ranga posle raspada Jugoslavije. 

"Parni valjak" je put ka evropskim zvezdama počeo da krči u drugom kolu kvalifikacija protiv švedskog Đurgardena, koga je jedva prošao u dvomeču. U prvom meču bilo je 1:1, a i u drugom je bilo nerešeno 2:2, ali je Partizan prošao dalje zbog više golova u gostima.  

Usledio je slavni Njukasl, predvođen sa klupe ser Bobijem Robsonom, dok je napadom "svraka" gospodario Alan Širer, i dalje najbolji strelac u istoriji Premijer lige. U prvoj utakmici na krcatom "JNA" slavio je engleski tim minimalnim rezultatom od 1:0 i to golom Solana u 39. minutu, čime je ostala velika nada da Partizan u revanšu može do velikog čuda. Što se i desilo dve nedelje kasnije.

Informer

Taribo Vest u duelu sa Alanom Širerom

Crno-bele je tog 27. avgusta dočekao prepun "Sent Džejms Park". Očekivano, domaća ekipa nije previše zapinjala na terenu, znala je da ima gol prednosti na svom kontu, te je s vremena na vreme pasivnu igru u prvom poluvremenu prekidao povremeni pokušaj Širera, ali je siguran na golu Partizana bio Ivica Kralj. 

U nastavku trener Mateus ništa nije hteo da menja, poslao je na teren istu ekipu iz prvog poluvremena. Crno-beli su krenuli dosta agresivnije, a takvu igru krunisali su ekspresno već u 50. minutu. Akciju je započeo Saša Ilić, koji je fantastično izneo loptu na polovinu Njukasla, potom uposlio Alberta Nađa, ovaj i pored protivničkog čuvara uspeo da je vrati do Ilića, koji potom loptu šalje do usamljenog Ivice Ilieva, kome nije bilo teško da sa šest, sedam metara pogodi prazan gol i anulira prednost rivala iz prvog meča.

Od tog trenutka oba tima su igrala otvoreno, želeći da postignu gol koji će ih odvesti dalje, I jedni drugi su imali šanse, ali su mreže mirovale, pa se otišlo u produžetke. Dodatnih pola sata igre donelo je novo uzbuđenje i žestoku borbu, ali ne i promenu rezultata, te se pristupilo izvođenju penala.

Sa bele tačke prvi su krenuli Englezi, ali je kapiten Širer poslao loptu preko gola. Šutirao je potom Malbaša, ali je odbranio Šaj Given, a potom je istom merom uzvratio i Kralj  zaustavio udarac Kirona Dajera.

Konačno, precizan za Partizan bio je Nađ, da bi potom golman Partizana odbranio šut i Džonatana Vudgejta i uneo nervozu u redove domaćina. Priliku da Partzanu donese veliku prednost propustio je Milan Stojanovski pogodivši prečku, što je Ameobi iskoristio i pogodio za 1:1 u penal seriji. Damir Čakar je doneo novu prednost crno-belima, ali je to odmah anulirao Lua Lua. Šansu da sve reši propustio je Iliev u petoj seriji kada je poslao loptu preko prečke.

Informer

Albert Nađ

Precizan za Njukasl potom je bio Dženas, kao i na drugoj strani kapiten Ilić. Usledila je dramatična sedma serija, Hjuz je poslao loptu daleko na tribine, a onda su sve oči bile uprte u Ćirkovića. Defanzivac crno-belih je hladnokrvno nameštao loptu na belu tačku, dok su mu domaći navijači zviždali iz sve glasa.

U trenutku dok se zaletao ka lopti srpski komentator, koji je prenosio utakmicu kraj malih ekrana uzviknuo je "Ajmo Milivojeeeeee"! Poslao je Milivoje golmana Givena na jednu stranu, a loptu u mrežu za pobedu Partizana i plasman u Ligu šampiona.