31.08.2024.

07:00

Foto: club_zulfi Twiter

Sport

Trener koji je doneo titulu Partizanu savetuje: Jedini put ka oporavku je povratak našoj deci!

Mali broj ljubitelja fudbala u Srbiji je čuo za Nou iz Jermenije, velški TNS ili Larne iz Severne Irske, ali baš ti klubovi igraće ove sezone na međunarodnoj sceni, a Partizana nema ni na mapi!

Potpuni anonimusi izborili su plasman u grupnu fazu Lige konferencija, dok su crno-beli doživeli još jednu u nizu blamaža i drugu godinu zaredom ostali bez učešća u Evropi. Srpski viceprvak je ovog leta ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, dok je u plej-ofu za treće po jačini takmičenje eliminisan od Genta.

S druge strane, jesen u najslabijem UEFA društvu i još šest utakmica, pored pomenutih timova, obezbedili su i autsajderi poput Petrokuba iz Moldavije, kiparskog Pafosa, Celja iz Slovenije, Vikingura sa Islanda, kao i irskog Šamroka, koji je 2011. izbacio upravo "parni valjak", na čijoj klupi je i tada sedeo Aleksandar Stanojević. Takođe, prvi put u klupskoj istoriji će evropsku odiseju imati nemački Hajdenhajm i banjalučki Borac.

Ne tako davno, u Humskoj su gostovali velikani poput Real Madrida, Porta, Arsenala, Fenerbahčea, Šahtjora, Intera, Totenhema, Bešiktaša, Mančester junajteda, a sada o tome može samo da se mašta. Zbog toga je razočaran i nekadašnji trener crno-belih Zoran Milinković (56), koji već neko vreme radi u Saudijskoj Arabiji.

Informer

Fudbaleri Partizana drugu godinu zaredom ostali bez Evrope

- Naravno da me boli kada vidim koje sve ekipe igraju u grupnoj fazi, a Partizana nigde nema. Nažalost, to je naša tužna realnost. Teško je, ali mora da se digne glava. Ova godina bez Evrope mora da se iskoristi pametno, da se klub konsoliduje i vrati korenima. Gledajući sa strane, ovako iz daljine, mislim da je ključ u oporavku omladinske škole, koja je oduvek bila neiscrpni izvor talenata. Po tome su crno-beli poznati svuda i uveren sam da je to najbolji način za oporavak. Pa i po cenu da se rezultatski izgubi sezona, ali da se okrenemo našoj deci. Neka se napravi plan i program za budućnost, da priliku dobiju igrači koji zaista osećaju klub, grb i dres koji nose - kaže Milinković u razgovoru za Informer.

Informer

Zoran Milinković prati dešavanja čak i u Saudijskoj Arabiji

Iskusni stručnjak je sa "parnim valjkom" osvojio titulu u sezoni 2014/15, a tada su kostur tima činili upravo domaći igrači.

- Da me ne shvati neko pogrešno, nemam ništa protiv stranaca, ali oni moraju da prave očiglednu razliku na terenu. Siguran sam da nijednom partizanovcu nije prijatno kada vidi da su u startnoj postavi tek po dvojica-trojica srpskih igrača. U bliskoj prošlosti smo imali i po devet momaka iz omladinske škole, a tek jednog ili dvojicu internacionalaca. Eto, kada sam ja sedeo na klupi, u ekipi je bilo čak 15 igrača koji su ponikli u Partizanu. To je jedini ispravan put - smatra Milinković.

Informer

Težak momenat za Aleksandra Stanojevića

Na kraju, bivši kormilar crno-belih dao je i podršku aktuelnom šefu stručnog štaba.

- Saleta Stanojevića znam dobro i verujem u njega. On je, kao i ja, dete Partizana, a to mnogo znači. Drugačije je kada si odrastao tu, onda su i emocije mnogo jače. Od sveg srca mu želim da izdrži pritisak, ovaj težak momenat, i da izgura sve što je zamislio - poručuje Milinković.