03.09.2024.

06:20

Foto: Crno-bela nostalgija

Sport

Na današnji dan: Otiš'o si Dragane, ostala je tuga... (FOTO/VIDEO)

Pre skoro četiri decenije plakao je svaki navijač crno-belih, svaki iskreni ljubitelj fudbala i sporta u našoj zemlji. Na užasan način prekinut je jedan mladi život momka pred kojim je bila svetla karijera.

I dan-danas "grobari" žale za njim i prisećaju se njegovih sjajnih partija, važnih golova i specifičnog radovanja, kada na kolenima kliza po travi s rukama podignutim u vazduh.

Nekada sjajni napadač je tog kobnog dana žurio na trening. Živeo je u Zemunu, sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom, a zabavljao se sa jugoslovenskom rukometašicom Emilijom Erčić.

I sudbina je htela da nastrada baš u rodnom Zemunu, kada je na novosadskom auto-putu, ispod jednog nadvožnjaka, izgubio kontrolu nad svojim automobilom i zakucao se u stub na trotoaru.

Njegova smrt šokirala je kompletnu sportsku javnost, a na poslednjem ispraćaju na Novom bežanijskom groblju okupilo se preko 30.000 ljudi. Sahranjen je uz crno-bele boje, otišao je u legendu, a njegovom ime skandira se na svakoj utakmici Partizana. U blizini stadiona u Humskoj postoji i ulica koja nosi ime Dragana Mancea.

Fenomenalni golgeter ponikao je u Galenici, a od 1980. nosio je dres "parnog valjka". Ukupno je odigrao 279 utakmica, postigao čak 174 gola, od čega je četiri dao Crvenoj zvezdi. Upisao je i četiri nastupa za reprezentaciju, a poslednji meč odigrao je samo dva dana pred strašnu saobraćajnu nesreću, kada je sa bele tačke zatresao mrežu podgoričke Budućnosti.

Na mestu gde je izgubio životi i sada stoji grafit "Legenda živi".