21.09.2024.

23:00

Foto: kkpartizan.rs

Sport

Noć za pamćenje! Partizan pod zvezdanim nebom srušio šampiona Evrope! (VIDEO)

Veće za pamćenje... Veče za istoriju! Sa nestrpljenjem su navijači Panatinaikosa i Partizana čekali okršaj grčkog i srpskog velikana pod zvezdama. Antički stadion "Panataneiko" bio je centar utakmice koja je, bez sumnje, već sada obeležila sezonu. Istina, radilo se o prijateljskom meču na turniru "Pavlos Janakopluos", ali je teško zamisliti da ovako nešto bude ponovljeno ili nadmašeno. 

Mnogo emocija moglo se osetiti ulicama Atine, navijači Panatinaikosa čekali su da vide pulene Ergina Atamana, ali i najveću legendu u istoriji kluba - Željka Obradovića. Dobio je legendarni srpski trener ogromne ovacije, a na kraju je imao razloga i za sportsku radost budući da je njegov Partizan slavio u poslednjem pripremnom meču - 75:64 (15:8, 21:19, 21:16, 18:21). 

Vezale su se košarkašima oba tima ruke na startu meča... Sreća pa se radi o pripremoj utakmici budući da je uvodnih nekoliko minuta prošlo u plejadi promašaja. Razlog tome verovatno leži u spektakularnoj atmosferi u Atini, malo ko je u prošlosti imao prilike da nastupa u ovakvom ambijentu. Vedro nebo, legendarni stadion, krcate tribine... Uživanje! 

Ipak, prvi je udarac zadao Partizan poenima Brendona Dejvisa pod košem u drugom minutu. Usledio je novi post sve dok Karlik Džons nije uspeo da poentira uz faul i donese crno-belima prvu osetniju prednost. Ergin Ataman nije imao mnogo razloga za zadovoljstvo, a situacija je postala znatno teža nakon što je već u prvom periodu Matjas Lesor zaradio tri lične greške. 

Igrao je Partizan sjajnu odbranu tokom uvodnih 10 minuta i uspeo je da svede aktuelnog šampiona Evrope na svega osam poena. No, dobru defanzivu nisu uspeli da naplate na drugoj strani pošto je nakon prve četvrtine na semaforu pisalo 15:8. 

Ništa efikasnije nije bilo ni na startu drugog perioda, ali je slabo sadržajnu utakmicu na parketu uspela da "izvadi" spektakularna atmosfera. Partizan je uvećao svoku prednost, stekao i dvocifren plus, no, poenima Jurtsevena Panatinaikos je uspeo da umanji zaostatak na devet poena - 36:25. 

Daleko otvorenije bilo je u drugom poluvremenu. "Zeleni" su preko Mitoglua i Grenta smanjili prednost Partizana, uzvratio im je Pokuševski... Serija faulova prekinula je nalet oba tima, a crno-belima je nešto osetniju prednost poenima sa poludistance vratio Karlik Džons. 

Partizan je otpor rivala uspeo da slomi u finišu treće četvrtine nakon koje su imali 14 poena prednosti. Frank Nilikina dominirao je u drugom poluvremenu, nadovezali su se Džons i Dejvis te je "zelenima" bilo potrebno čudo za preokret. 

Panatinaikos je u finišu utakmice uspeo da ublaži poraz pred svojim navijačima, ali utisak je da četa Ergina Atamana još uvek nije pronašla pravu formu. Sa druge strane, uprkos promeni kompletnog rostera Partizan deluje "našpanovano" i spremno da naredne sezone napravi iskorak u svim takmičenjima.