24.09.2024.

17:00

Foto: starsport/arena printskrin

Sport

Strava i užas u ulici Humskoj

Ima onaj poznati američki horor film iz 1984. godine "Strava u Ulici Brestova", a "grobari" po ugledu na taj naslov dešavanja u njihovom voljenom klubu glatko mogu da preimenuju u malo modifikovanu verziju - "Strava u ulici Humskoj".

Jer ovo što Partizan proživljava ne samo ove sezone, već u poslednjih devet ili deset godina, može da se nazove stravom, užasom, hororom, katastrofom, kako god želite.

FK Partizan kroz svoju istoriju imao je sezone u kojima se borio i za opstanak i jedva opstajao, ali uprkos tome, teža vremena od ovog u kome se sada nalazi, ne pamte se u 79-godišnjoj istoriji beogradskog velikana.

Informer

Jer, šta drugo reći za situaciju kada vam huligani upadaju na stadion tokom noći, pale podlogu benzinom, a potom nakon derbija razbijaju sve pred sobom i naposletku povređuju glavnog trenera Aleksandra Stanojevića? Da su preterali, preterali su, ali nisu oni jedini.

Odgovornost, pre svih, treba da snose oni najodgovorniji - članovi najužeg rukovodstva. O radu predsednika Milorada Vučelića i glavnokomandujućeg, generalnog direktora Miloša Vazure, suvišno je i govoriti. Vučelića će najverovatnije zameniti Rasim Ljajić, dok Vazura, izgleda, ne pomišlja na ostavku.

Doveli su klub do toga da obara maltene sve moguće negativne rekorde i što je još gore, na rub egzistencije.

Doživeo je najteži poraz u Humskoj u istoriji večitih derbija, postao je jedini klub koji je ispao iz sva tri evropska takmičenja i to samo za jedno leto. Fasada na stadionu otpada, navijačke grupe se gase, najvatrenija podrška izostaje na svakoj utakmici, a i ono malo navijača što dođe pošteno izvređa sve živo u klubu.

Niko, ali baš niko, iz klupske vrhuške, uprkos svemu navedenom, nema ni trunku obraza i srama da podnese neopozivu ostavku.

Informer

Malo-malo, pa neki igrač pobegne (Asano, Dijabate, Severina, Jović...) zbog neisplaćenih zarada, mada u klubu tvrde da sve plate ležu na vreme. Malo sutra!

Klub nikad nije bio u gorem finansijskom stanju, najbolji igrači odlaze budzašto (Severina, Baždar), a u omladinskoj školi ne postoji nijedan tinejdžer na kojem bi moglo nešto da se zaradi. Zamislite dokle je spao klub kad mora da dovodi rezerviste iz Superlige, a da srpske pasoše deli strancima drugoligaškog nivoa.

Igrački kadar - katastrofa i bruka za jednog takvog velikana!

Svaka čast svim tim momcima koji sada igraju za Partizan, ali utisak je da ni oni nisu krivi što su tu. Jednostavno, nemaju kvalitet, a moraju da iz nedelje u nedelju slušaju i čitaju uvrede. Jedini koji zaslužuje prelaznu ocenu je golman i kapiten Aleksandar Jovanović, koji je u opširnom izlaganju nakon derbija isprozivao i upravu, a delom i pojedine saigrače.

Štedeo ih nije ni povratnik na funkciju sportskog direktora Ivica Iliev. Nazvao ih je "inferiornim amaterima", čime je na neki način prozvao i upravu sa kojom radi, i trenera Aleksandra Stanojevića i bivšeg trenera Igora Duljaja, koji je dobar deo tih igrača i doveo.

A sam povratak Ilieva je priča sama za sebe.

Informer

Utisak je da ga je Vazura iskoristio kao još jednog štiha kako bi spasao sebe i svoju poziciju. Da li Iliev sam može da izvuče klub iz blata? Naravno da ne može, ali će, kao neko kome je stalo, sigurno to pokušati.

Priča za sebe je i Aleksandar Stanojević.

Dvaput je već vodio Partizan i čini se da je polako, ali sigurno, okrunio sav ugled koji je imao kod "grobara". Za to je sam kriv, bez obzira što radi pošteno i najbolje što ume.

Informer

Aleksandar Stanojević je bez ikakve dileme stručnjak velikog znanja i autoriteta. Šta mu je, onda, kog đavola, trebalo da se letos vraća u Humsku i daje legitimitet ovoj upravi? On će, naravno, reći, ljubav prema Partizanu, ali da li samo to?

Uprava mu je prilikom letošnjih pregovora i to nije nikakva tajna, obećavala "kule i gradove". Da će Partizan biti ojačan na svim nivoima, da će imati jak igrački kadar, da će biti sposoban da se nosi sa Crvenom zvezdom kako na terenu, tako i institucionalno, van terena.

Od tog "pojačavanja" kluba nije dobio ništa. O, kako su ga samo zeznuli. Da ne upotrebimo neku težu reč. Tako namagarčen, došao je u situaciju da ekipu izvede u derbiju kao pred streljački vod. A potom i da bude žrtva besnih "grobara", koji su ga surovo izvređali, gađali svim i svačim, i na kraju povredili.

Zato je i odlučio da podnese ostavku, mada je to morao mnogo ranije da uradi. Možda čak i pre nego što je sezona počela, kada je video sa kakvim "inferiornim amaterima" će sarađivati. I na terenu, i van njega.

Možda i najbolju poruku o stanju u klubu poslao je legendarni fudbaler Partizana Goran Bogdanović, koji je pre nekoliko dana, još uoči derbija, pozvao legende kluba da prekinu zavet ćutanja i počiste ove što sede u upravi.

Pa, legende, pod hitno dižite glas, jer Partizan je uništen!