02.10.2024.

13:00

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Sport

Analiza - evo šta je ključno za Partizan ukoliko želi da pobedi na otvaranju Evrolige

Na premijeri novog izdanja Evrolige, Partizan će odmeriti snage sa slavnom Baskonijom, a ekipe će se sastati u četvrtak od 20 časova i 30 minuta, u legendarnoj dvorani "Fernando Buesa Arena", za koju se očekuje da bude ispunjena do poslednjeg mesta.

Vitorija je oduvek važila za izuzetno nezgodno gostovanje, ne samo za srpske klubove, već i za druge velikane poput Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa, Olimpijakosa... Prosto, košarkaška tradicija, iritantna publika i sistem koji neguje španska ekipa gotovo nikome ne ide naruku.

Što se tiče crno-belih i njihovih rivala, oni od 2000. godine imaju negativan učinak protiv njih, pošto su izgubili šest puta na 11 odigranih utakmica, a poslednji i jedini put kada su pobedili Baskijce na strani je bilo davne 2001. godine kada je Vlado Šćepanović "poludeo" i postigao 28 poena.

Takođe, ne bi trebalo zaboraviti i prošlogodišnji poraz Partizana u Vitoriji. Iako je vodio skoro čitavim tokom utakmice, dozvolio je protivniku da preokrene i da na neverovatan način u poslednjim sekundama preokrene i pobedi. 

Ipak, sve bi u četvrtak moglo da bude drugačije, zato što su i ekipe koje se sastaju drugačije. "Parni valjak" je promenio skoro čitav tim, a Baskonija je čak donekle odstupila od tradicionalne prakse dovođenja mladih i talentovanih košarkaša, te je dovela iskusne vedete poput Timotea Luvavu-Kabaroa, Donte Hola i Lendona Trent-Foresta, što je samo nadogradnja na već ubojitu postavu na čelu sa Markusom Hauardom i Čimeom Monekeom.

Ukoliko Partizan želi da nadigra sledećeg rivala, ključna stvar za uspeh je, bez ikakve dileme, energija! "Naelektrisani" i borbeni Španci su u stanju da u naletima i serijama pregaze bilo koga. Sve kreće od Markusa Hauarda, igrača koji pogađa trojke i sa 12 metara. On stiče sigurnost tako što pod košem ima Čimu Monekea, koji ima neverovatan osećaj za skok, što Hauardu dodatno uliva samopouzdanje da nastavi da šutira i kada ga ne ide.

Kada smo već istakli energiju kao ključan faktor za ovu utakmicu, važno je da se napomene da ona uključuje i zagrađivanje obruča. Dakle, crno-beli će morati da ulože dodatni napor kako bi se iz defanzivne postavke pribrali i stigli na vreme da zagrade protivnika da ne uhvati loptu posle promašaja. 

Informer

 

Što se tiče suprotnog dela terena, Partizan pod hitno mora da uspostavi kontinuitet u šutu sa distance i sa linije za slobodna bacanja. Ukoliko bude efikasan kao na prethodnim utakmicama, neće imati čemu da se nada. Prosto, evroligaški timovi ne trpe bilo kakav prazan hod. Štaviše, surovo ga kažnjavaju.

Isto tako, veoma je važno uspostaviti uloge u timu, što se među crno-belima još uvek nije dogodilo. Ne zna se ko je lider, kod koga ide lopta u određenim situacijama i šta koji igrač treba da radi na parketu. Igra Partizana izgleda stoprocentno timski, ali neće moći zauvek tako da bude. Potrebno je da se odredi vođa, onaj koji je u stanju da sam donese prevagu u odlučujućim momentima.

Upravo bi utakmica sa Baskonijom mogla da da odgovore na sva ova pitanja.