03.10.2024.

22:39

Foto: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

Sport

Novi Partizan, stare navike - neverovatnim greškama u poraz na otvaranju Evrolige!

Iako je vodio skoro čitavim tokom susreta, Partizan je izgubio u prvom kolu Evrolige od Baskonije u Vitoriji - 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22). Kada je bilo najvažnije, u poslednjoj četvrtini, među njegove igrače se uvukla nesigurnost, zbog koje su odigrali veoma loše.

Da li zbog nervoze ili nečega drugog, tek, crno-beli su pomalo sporo započeli susret. Skoro ništa nisu mogli da pogode, dok su sa druge strane imali poteškoća da zaustave zahuktalog Timotea Luvavu-Kabaroa, koji je uglavnom iz neposredne blizine koša rutinski pogađao. Na taj način je postigao šest od devet poena svog tima. 

Delovalo je da Beograđani polako gube korak za rivalom. Izbor šuteva im je bio loš, nastupili su bez energije... Sve do momenta kada je Brendon Dejvis pogodio trojku. Od tog trenutka je nastala serija od 10:0, kojom je Partizan prvi put na utakmici došao u vođstvo. 

Situacija na terenu se drastično promenila u korist srpskog kluba, koji je držao Baskoniju "na konopcima" i lako je mogao da stigne do nešto osetnijeg vođstva. Ipak, kao što to obično biva kada su crno-beli u pitanju, oni su olako primili trojku uz zvuk sirene za kraj prve četvrtine i tako su u određenoj meri prosuli sve dobro što su učinili tokom početnih 10 minuta meča.

Prvo je Brendon Dejvis doneo preko potrebnu napadačku produkciju svome timu, na šta se nadovezao razigrani Isak Bonga. Važno je napomenuti da je odbrana crno-belih bila na visokom nivou i zahvaljujući tome su učinili da im protivnik ne postigne nijedan poen u poslednja tri minuta druge četvrtine. Na veliki odmor su gosti otišli sa plus šest - 38:32.

Informer

Baskonija - Partizan 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22)

Dvorana: "Fernando Buesa Arena"; Gledalaca: 10.000; Sudije: Lotermozer, Pastusjak, Bisang

Baskonija: Hauard 17, Rajeste, Sedekerskis 14 (6sk), Luvavu-Kabaro 15 (4sk), Jaramaz 2, Forest 10 (4as), Rokavopulos, Dip 2 (4sk), Boldvin 7, Hol 8 (4sk, 4bl), Ndiaje, Moneke 13 (4sk, 4as). Trener: Pablo Laso

Partizan: Dejvis 20, Lundberg 10 (4as), K. Džons 4 (6as), Nilikina 3, Koprivica, Nakić, Marinković 11 (4sk), Pokuševski, Braun 4, Bonga 8 (4sk), Lakić, T. Džons 22 (4sk). Trener: Željko Obradović

Po povratku iz svlačionice, Partizan je organizovao idealan napad koji je za epilog imao dva poena Tajrika Džonsa, uz realizovano dodatno slobodno bacanje, čime je srpski klub došao do najvećih plus devet.

Ipak, sve je krenulo nizbrdo kada je Čima Moneke uzvratio trojkom, koja je poslužila kao inicijalna kapisla za seriju od 7:0 Baskonije i potpuni povratak u meč. Trener Željko Obradović je, naravno, bio primoran da zatraži prvi tajmaut na utakmici.

U narednih nekoliko minuta se igralo po sistemu "koš za koš". Kako bi jedna ekipa postigla koš, tako bi druga uzvratila, što je dovelo do toga da se rezultatska razlika neko vreme ne menja. Nažalost, u jednom trenutku se povredio Tajrik Džons, napustio je parket i njegovo odsustvo je bilo i te kako osetno.

Baskonija je iskoristila priliku ne samo da smanji zaostatak, već i da posle duže vremena izjednači. Dvorana je tada "poludela", ali se brzo utišala, pošto je Partizan preko Isaka Bonge i Gabrijela Lundberga pogodio dve uzastopne trojke, čime se ponovo odvojio na nešto komotniju razliku.

Informer

 

Posle tajmauta Pabla Lasa, Španci su ponovo zaigrali kako umeju. Tačnije, dali su loptu Markusu Hauardu, koji je u svom stilu, iz nemoguće pozicije, pogodio trojku, da bi odmah potom atraktivno zakucao Timote Luvavu-Kabaro i tako opet svoj tim doveo do samo minus jedan, što je razlika kojom je i završena treća četvrtina - 60:59.

Odlučujući kvartal je nešto bolje započeo Partizan, koji je uz pomoć Brendona Dejvisa ponovo stigao do vođstva od dva poseda. Stvar je postala problematična kada su crno-beli izašli iz bonusa, a za to im je bilo potrebno samo tri minuta! Samim tim, Baskonija je uglavnom do poena dolazila lako, sa linije za slobodna bacanja.

Među crno-bele se uvukla velika nesigurnost, zbog čega u jednom prilikom, posle tajmauta, nisu uspeli ni da izvedu aut. Tada je već počeo da se nazire njihov kraj, bar kada je ova utakmica u pitanju. 

Da je ova konstatacija tačna, moglo je da se vidi u situaciji kada je Sterling Braun istrčao čisti kontranapad, ali je iz nekog razloga usporio, zastao i onda umesto da da koš, dobio strašnu blokadu od strane Timotea Luvavu-Kabaroa. Isto tako, kada je bio u prilici da se vrati u meč, Isak Bonga je iz čista mira ispustio loptu iz ruku i poklonio je protivniku, posle čega je spomenuti Francuz pogodio trojku.

Informer

 

S obzirom na to kako je izgledao u poslednjoj deonici, nije čudno što Partizan nije pronašao način da bar donekle pripreti do kraja susreta i sve što je Baskonija trebalo da uradi je da sačeka da vreme istekne. Upravo je to učinila i tako upisala prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Evrolige.