11.10.2024.

11:40

Foto: informer printskrin

Sport

Tuga u Humskoj! Preminuo legendarni as Partizana!

Tuga se nadvila nad Humskom ulicom. Pre dve nedelje Partizan se oprostio od slavnog golegetera Marka Valoka, a jutros je stigla još jedna tužna vest.

Proslavljeni defanzivac, Branko Rašović, koji je pet sezona nosio dres "parnog valjka", posle duge bolesti izgubio je jutros najvažniju bitku. Legenda crno-belih preselila se u večnost, ostavivši neizbrisiv trag u klubu iz Humske i srcima svih navijača.

Nekada sjajni štoper rođen je 11. aprila 1942. godine u Podgorici. Ponikao je u Budućnosti, a već 1964. stigao je na Topčidersko brdo. Upisao je 112 nastupa, postigao dva gola, a bio je deo čuvenih "Partizanovih beba". Ekipa tadašnjeg trenera Abdulaha Gegića je u sezoni 1965/66. dogurala do finala Kupa evropskoh šampiona, u kom je poražena od Real Madrida sa 2:1.

Rašović je u poslednjoj liniji činio strašan tandem sa legendarnim Veliborom Vasovićem. Osvojio je i titulu prvaka Jugoslavije 1965. godine, a zbog fenomenalnih partija protiv slavnog Mančester junajteda, u javnosti je dobio nadimak "Div sa Old traforda".

Informer

Branko Rašović i njegov kum Ivan Ćurković

Naredna i poslednja stanica u igračkoj karijeri za Branka je bila Borusija iz Dortmunda, u koju je prešao 1969. Sa "milionerima" je tri sezone igrao u Bundesligi, a u naredne dve sezone u Regionalnoj ligi Nemačke. Odigrao je 109 utakmica, a 1974. se penzionisao. Takođe, čuveni as je deset puta nosio i dres reprezentacije Jugoslavije.

Nikada se Rašović nije bavio trenerskim poslom, ali je uvek ostao uz svoj Partizan. Bio je i delegat u Skupštini, a njegov kum je nekadašnji golman Ivan Ćurković.

Informer

Branko Rašović sa nekadašnjim predsednikom crno-belih Draganom Đurićem

Inače, njegov sin je Vuk Rašović, bivši prvotimac i trener Partizana, a sada kormilar Itihad Kalba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vreme i mesto sahrane Branka Rašovića biće naknadno saopšteno.