15.10.2024.

22:46

Foto: Starsportphoto

Sport

Partizan gazio Bajern, pa strepeo od drame! Braun i Karlik za prvu recku u Evroligi! (FOTO/VIDEO)

U fantastičnoj atmosferi dvorane "Beogradska arena", Partizan je upisao prvu pobedu u ovosezonskom izdanju Evrolige! U sklopu trećeg kola je pala ekipa Bajern Minhena rezultatom 86:78 (24:14, 25:17, 22:20, 15:26)!

Ključ za trijumf crno-belih je bila mnogo bolja kontrola skoka u odnosu na prethodne mečeve, kao i izuzetno visoki procenti šuta, pogotovo van linije 6.75 metara. 

Utakmica je počela "baražnom paljbom" domaćina, koji je u prvoj četvrtini pogodio čak šest trojki! Naravno, Bavarci nisu mogli da isprate ovako paklen ritam, pa je Partizan vrlo brzo dostigao prvo vođstvo dvocifrenom razlikom.

Ipak, utisak je pokvario time što je po ko zna koji put dozvolio protivniku da da koš u poslednjoj sekundi, odnosno sa zvukom sirene!

Međutim, "parni valjak" se u drugoj četvrtini nije zaustavljao. Sterling Braun je rešetao koš Bajerna, trojke su padale kao kiša, a prednost Beograđana je rasla. U jednom trenutku je iznosila čak plus 22 (45:23)!

Uprkos tome što su stvari išle kao po loju, trener Željko Obradović se suočio sa prvim ozbiljnijim problemom, pošto je Tajrik Džons napravio tri faula. Tada je u igru ušao Balša Koprivica, što kao da je bio signal za Bajern da postavi zonsku odbranu, koja je propisno namučila crno-bele.

Čak je naterala stratega domaćih da povuče nekonvencionalan potez i da zatraži dva tajmauta zaredom. Na taj način su Minhenci do kraja prvog poluvremena smanjili zaostatak na 17 poena.

Kada su se timovi vratili iz svlačionica posle velikog odmora, sve je krenulo naopako po Partizan. Karsen Edvards je pogodio dve trojke iz teške pozicije, što kao da je demotivisalo Beograđane. Kako je vreme odmicalo, tako se prednost crno-belih smanjivala, a Bajern je vrlo brzo uspeo da spusti razliku na ispod 10 poena!

Da nije bilo Frenka Nilikine i jedne pogođene trojke, moguće je da bi se Nemci potpuno vratili. Ovako, energija se vratila u redove domaćina, koji je ubrzo ponovo dostigao nešto komotnije vođstvo.

Informer

 

Potom je trener gostiju zatražio tajmaut, a njegov suparnik Obradović takođe postavio zonu u odbrani. Spomenuta defanzivna postavka je poprilično iznenadila Bavarce, koji su ubrzo opet zaostajali sa 16 poena.

Iako je delovalo da su crno-beli tada slomili otpor protivnika, to se nije dogodilo, pošto je njihova odbrana ponovo doživela kolaps. Pogotovo je nemoćna bila u šutu za tri poena protivnika, koji su vremenom ne samo stigli do jednocifrenog zaostatka, već su došli na samo minus šest, a bilo je više od dva i po minuta do kraja susreta. Dakle, više nego dovoljno za preokret, što je poprilično zabrinulo publiku u dvorani.

Kada je pretilo da će utakmica ući u dramatičnu završnicu, Željko Obradović je iskoristio tajmaut kako bi nacrtao spasonosnu akciju. Minut odmora je urodio plodom, lopta je sjajno kružila u napadu, došla je do Gabrijela Lundberga, koji je snažno i sigurno probio do samog obruča i poentirao uz faul. Njegovim poenima je Partizan došao do, ispostavilo se, nedostižnih plus devet.