19.10.2024.

08:00

Foto: ATAIMAGES

Sport

Najveći borac u istoriji Partizana komentariše borbenost crno-belih! Ponekad nemaš želju da se boriš, ali...

Veselin Petrović je u periodu od 1999. do 2002. godine nosio dres Partizana i sa njime je jednom osvojio titulu nacionalnog šampiona. Takođe, bio je deo čuvene reprezentacije Jugoslavije, koja je 2001. u Turskoj na dominantan način postala prvak Evrope.

Ono čega se mlađi ljubitelji košarke možda ne sećaju, popularni Vesa je bio prepoznatljiv po tome što je bio pogibeljno borben na terenu. Gotovo da nije bilo utakmice da se nije bacio u reklame po neku loptu. a uz to je bio i defanzivni specijalista.

Jedan od ključnih faktora za pobedu crno-belih u četvrtak protiv Makabija je upravo bila njihova požrtvovanost, pa smo tako videli da, čak i kada je meč bio rešen, njihovi igrači su se bacali po parketu u pokušaju da spasu loptu od napuštanja granica igrališta.

Informer

 

Samim tim, Petrović je idealan sagovornik, pa je za Informer prokomentarisao kako mu se čini "parni valjak" do sada:

- Sigurno da je mnogo bolja energija i mnogo bolja i borbenost nego što je bilo prošle godine. Sve u svemu, sviđa mi se novi način i stil igre. Počeli su i domaći igrači da se bore za svaki minut i dopada mi se što je Aleksej Pokuševski u poslednjoj četvrtini dobio šansu protiv Makabija i iskoristio je. Mnogo je bitno da svaki igrač da tokom svakog minuta na terenu da svoj maksimum - rekao je Petrović.

Naravno, dao je komentar i na to što su se pojedini bacali za loptu na meču protiv Makabija:

- To je sigurno pohvalno. Mislim da svaki tim koji ima taj dodatni napor u vidu bacanja na parket, da je svaka ničija lopta vaša, ima dobru energiju i da svi ti momci zajedno sa stručnim štabom rade dobar posao. Po mom mišljenju, ima još mnogo vremena, ali do januara će taj tim još bolje izgledati. To su znaci da je dobra energija, da je tim dobar i da svaki igrač igra za saigrača. Suštinski, za sada mi je sve okej.

Informer

 

Da li takva borbenost može da se nauči ili je to urođeno kod igrača?

- Mislim da je to urođeno. Svako ko se bavi sportom bi trebalo da ima takav vid borbenosti, samo je pitanje u kakvom timu se nalazi i kakva je hemija u timu. Što se Partizana tiče, deluje da je u timu jako dobra hemija i da će sve to jednog dana da bude još i bolje - objasnio je Petrović.

Na pitanje da li mu se dešavalo da ponekad nema volju da se bori, odgovorio je:

- Sigurno da se dešavalo. Kada vidiš da ne možeš da pokreneš tim. Bilo je i takvih sezona, gde, jednostavno, desi se da nema hemije i onda nemaš ni želju da se boriš. Mislim, pokušaš jednom ili dva puta i kada vidiš da ne funkcioniše, da ne podižeš energiju ekipi, onda odustaneš. Ovo u četvrtak, kada su se tri ili četiri igrača "zabacali" za onu loptu, to je primer kako bi trebalo da se igra.

Informer

 

Petrović je potom objasnio kako velika borbenost može da utiče na navijače i na energiju na terenu:

- Navijači Partizana, odnosno većinska publika zna da prepozna to i da podrži tako nešto. Onda je to navijačima, pogotovo na domaćem terenu, mnogo bitno i onda ti ta publika bude šesti ili sedmi igrač. Imali smo prošle godine da to tako nije bilo i da je u nekim momentima bilo mučno gledati neke igrače. Prošle godine je bilo i tih momenata, tako da mi se ovo danas sve sviđa. 

Veselin Petrović je posle okončanja igračke karijere "zaplovio" u trenerske vode. Trenutno je pomoćnik Vuletu Avdaloviću u ekipi OKK Beograda, a pre toga je istu funkciju obavljao u Megi, u kojoj je jedno vreme bio i šef stručnog štaba ekipe do 16 godina.