19.01.2018.

21:35

Foto:

Sport

STATISTIKA I BROJKE RADE ZA NOVAKA! Analitičar Krejg O'Šonesi otkriva kako će pomoći Đokoviću!

Analitičar igre Krejg O'Šonesi pridružio se krajem prošle godine timu koji prati srpskog tenisera.

- Bavim se specifičnim statističkim analizama u tri oblasti - prva je njegova igra, druga je igra njegovih protivnika, a treća je generalno razumevanje onoga što je važno u našem sportu. Kakvi su treninzi, šta je ono čemu težimo, ali i globalne trendove u tenisu. To je ono čime se ja bavim - rekao je O'Šonesi za B92 i naglasio da on nije statističar, kako ga mnogi nazivaju

- Nisam matematičar i nemam takvo predznanje. Nisam "statističar" kako su me mnogi nazvali. Radim brojne statistike i ona ljudi dođu i kažu mi da sam statističar. Ja to nisam, već čovek koji je uključen u tenis, ali ga zanima statistika. Takvih ima mnogo - pojasnio je O'Šonesi.

Uvek se u tenisu ide meč po meč, a u ovoj situaciji posebno. Obično gledam unapred i skeniram, ali sada neKrejg O'Šonesi, teniski analitičar

On je istakao da su ga svi u Đokovićevom novoformiranom timu odlično prihvatili.

- Ljudima se dopada i važno je što mogu da im obezbedim nove informacije. Svačija uloga je drugačija. Radek je glavni trener, na svim je turnirima, na svakom treningu, u loži je tokom mečeva i radi ono što radi prvi trener... To nije moj zadatak, već je poprilično "iza kulisa". Razumevanje taktika i načina na koji igraju protivnici nije "vidljiv" posao, ne nalazi se u prvom planu - istakao je ovaj analitičar.

Novak na Australijan openu igra posle šestomesečne pauze zbog povrede lakta, a u prvom meču je bio sjajan protiv Donalda Janga.

- Bio sam egzaltiran nakon prvog kola, mislim da je i on. Kada toliko dugo pauzirate, ne znate kako ćete se ponašati u takmičarskom meču. Možete trenirati po ceo dan, ali mečevi donose drugačije uslove - navijače na tribinama, očekivanja i sve ostalo. Mislim da je to podneo veoma dobro.

Usledio je duel sa Gaelom Monfisom u narednoj rundi i meč u uslovima koji nisu bili za igru - 40 stepeni Celzijusa u hladu.

- To je bio neobičan duel, Gael je koristio u najmanju ruku alternativnu taktiku. Morate biti spremni na tako nešto, ali Novak je izuzetno dobro pripremljen za taj meč, kao i za ceo turnir. Sada je situacija bila drugačija jer je bilo pakleno, ali je i to prošao - još jedan veliki plus. Uvek se u tenisu ide meč po meč, a u ovoj situaciji posebno. Obično gledam unapred i skeniram, ali sada ne. Hajde da prođemo ovaj susret, pa ćemo da razmišljamo o sledećem - zaključio je O'Šonesi. 

AGASI OBJASNIO KOLIKO JE NOVAK JAK: Đokoviću je VEOMA, VEOMA TEŠKO uzeti tri seta!

Tagovi: