Autor: Informer.rs

19.10.2018.

13:58

Foto:

Sport

ISTORIJSKA ODLUKA! Vimbldon uvodi taj-brejk u odlučujućem setu!

Znamo da Englezi ne vole promene, ali "Ol Ingland Klab" odlučio je da okonča tradicionalno igranje odlučujućeg seta dok neko ne dođe do dva gema razlike.

Od naredne sezone igraće se taj-brejk u setu kada se odlučuje pobednik meča, kod muškaraca u petom setu, a kod žena u trećem. Tako će se u taj-brejku u odlučujućem setu pristupiti posle rezultata u gemovima 12:12. 

Najduži meč u istoriji Vimbldona odigrao je takođe Izner, protiv Francuza Nikole Maua 2010. kada su se borili čak 11 sati i pet minuta dok Amerikanac nije slavio 6:4, 3:6, 6:7 , 7:6 , 70:68.

Organizatore je ipak na promene naterao novi maraton, između Džona Iznera i Kevina Andersona ove godine. Amerikanac i Južnoafrikanac su u polufinalu turnira igrali šest sati i 35 minuta dok na kraju Anderson nije slavio sa 7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24.

- Analizirani su podaci iz protekle dve decenije i došlo je vreme da se uvede taj-brejk. Iako znamo da je retkost da se oduži peti set, doneli smo odluku da bi se meč okončao u razumnom roku -  rekao je predsednik AELTC Filip Bruk.


Vimbldon će novo pravilo primeniti u svim kategorijama, muškom i ženskom singlu, kvalifikacijama, miksu, dublu i u takmičenju juniora. 

Tagovi: