Autor: Informer.rs

05.02.2020.

07:05

Foto:

Sport

NOLE NESALOMIVI! Srpski teniser MENTALNOM SNAGOM UNIŠTAVA protivnike na terenu!

Najbolji kad je najpotrebnije, to je suština Novaka Đokovića! Naš as je u karijeri samo tri puta izgubio duel u kojem je imao meč loptu, a dobio je čak 14 susreta u kojima je rival bio na poen od pobede!

Bez premca

Novak je mentalna gromada, može da izdrži, ne kilograme, nego tone pritiska. U tome je za klasu iznad Federera i Nadala
Nikola Pilić, teniski stručnjak

Đokovićevi najveći rivali su daleko slabiji - Rodžer Federer je čak 22 puta poražen nakon što nije iskoristio meč loptu, dok se Rafaelu Nadalu to dogodilo osam puta.

Ključ uspeha

Nole je pre tri dana osmi put u karijeri osvojio Australijan open i još jednom pokazao da meč nije gotov dok on ne kaže da je kraj. Bio je Đoković na ivici provalije, gubio je od Dominika Tima sa 2:1 u setovima. Početkom četvrtog Nole se suočio sa brejk loptom, koja je imala težinu meč lopte, ali se izvukao i u nastavku meča preokrenuo rezultat i pobedio.

Informer

 

 



Novak je tako potvrdio da je mentalno ubedljivo najjači teniser na svetu. Samo tri tenisera na svetu mogu da se pohvale da su protiv Đokovića spasili meč loptu i potom trijumfovali. To su učinili Mihael Južni 2007. u polufinalu turnira u Roterdamu, a dve godine kasnije i Rafael Nadal u polufinalu mastersa u Madridu. Poslednji je Marin Čilić, kojem je to pošlo za rukom 2018. u finalu Kvinsa.

Prvi reket sveta je čak 14 puta izlazio kao pobednik u mečevima u kojima je teniser sa druge strane mreže imao meč loptu. Od toga, četiri puta mu je to polazilo za rukom na grend slemovima, a u tri navrata je preokrenuo rezultat protiv Rodžera Federera. Dvaput je protiv Švajcarca to uradio na Ju-Es openu (2010. i 2011), isto je ponovio i prošle godine u finalu Vimbldona.

Informer

 



- Mentalna snaga verovatno igra najvažniju ulogu u tenisu. Da biste dobili neizvesne duele i prebrodili teške trenutke tokom meča, neophodno je da posedujete tu unutrašnju snagu. To je ključ uspeha - ističe Đoković.

U teniskom svetu se mentalnom gromadom smatra i Rafael Nadal, ali Španac ima slabiji skor od srpskog tenisera. Po broju pobeda kada su bili suočeni sa meč loptom su na istom - 14, ali je Nadal čak osam puta gubio duel u kojem ga je poen delio do pobede. Najgori skor ima Rodžer Federer. Istina, Švajcarac ima najviše pobeda u situacijama kada je rival imao meč loptu (22), ali ima isto toliko poraza u mečevima u kojima ga je jedan poen delio od trijumfa.

(VIDEO) NOLETOVO SLAVLJE IZA KULISA! Prilika da zavirite u svlačionicu šampiona: Ivanišević napravio haos sa šampanjcem!

POMENULI SU I UGROŽENU CRKVU! Podgorica se poklonila Novaku, dugo se skandiralo našem asu!



Đokovićev bivši trener Nikola Pilić smatra da Federer i Nadal ne mogu da se porede sa srpskim teniserom kada je reč o mentalnoj snazi.

- Novak je za klasu iznad Rafe i Rodžera u tom segmentu. Ako je neko mentalna gromada, to je onda Đoković. Može da izdrži ne kilograme, nego tone pritiska. On u svakom velikom finalu protiv sebe ima protivnika i publiku, a na kraju opet pobedi. Nisam siguran da bi Federer i Nadal to mogli. Setite se kako je Rafa kukao posle finala ATP kupa, kada je izgubio od Noleta. Smetali su mu srpski navijači. A Đoković je uvek u situaciji da protiv sebe ima publiku - poručuje Pilić za Informer.

Informer

 


Šampionske muke

Hrvatski stručnjak smatra i da je Novak ove sezone favorit za osvajanje još dva grend slema, ali i Olimpijskih igara.

- U sportu ništa nije sigurno, ali kada Novak igra u "šestoj brzini", njega će neko teško pobediti. Biće favorit na Vimbldonu i Ju-Es openu, dok je na Rolan Garosu Nadal neprikosnoven, ali sigurno se Đoković neće predati bez borbe. Ova godina je specifična zbog Olimpijskih igara i Novak silno želi da osvoji zlato. Kada ste šampion kao što je Nole, onda ste u problemu, jer se i srebro sa OI gleda kao neuspeh, a to je u suštini sjajan rezultat - zaključuje Pilić.

Bonis video

Tagovi: