Autor: Informer.rs

27.03.2020.

14:47

Foto:

Sport

CENE RESPIRATORA DRASTIČNO RASTU! Jelena otkrila koliko koštaju i da su svi nagrnuli na proizvođače!

Jelena je objasnila da nije bilo lako doći do respiratora.

- Nije samo naša zemlja ugrožena, ceo svet je i dosta smo imali sreće što smo Novakovom imidžu i reputaciji imali pristup ljudima sa već pozamašnim iskustvom i mogli smo od njih da učimo, što od fondacija, organizacija, doktora i ljudi koji su već prošli kroz ovu priču. Da ne pričam i kako je u Kini sve ovo proteklo, dobro smo povezani i sa onim što se dešavalo i u Kini, Italiji, Francuskoj, Americi, Engleskoj. Sve što je dolazilo sa svih strana smo pokušavali da analiziramo - rekla je Jelena srpskim novinarima na video konferenciji.

Mnogo je informacija u javnosti s obzirom na to da je koronavirus nov. Jelena kaže da je velika potražna u svetu za resporatorima a njihova cena svakodnevno skače.

- Razlog zašto se nismo javljali, jer su informacije vrlo nestabilne, stalno kruže nove i novi detalji. Taman kad preciziramo šta želimo, sve se promeni. Kao što je Novak rekao, respiratori su i najneophodnija oprema i najveći problem. Svi smo nagrnuli na proizvođače i svi od njih očekujemo da nam se dostavi oprema odmah što je nemoguće jer ih nema dovoljno. Neke zemlje naručuju i po deset hiljada, neke po 20, 30. Cene skaču drastično, svakodnevno po deset posto, kreću se od 10 do 50 hiljada. Pitanje je kada će tome biti kraj jer probijamo sve normalne okolnosti.

Jelena je objasnila zašto su se Novak i ona sada javili.

- Razlog zašto smo želeli da sami oformiramo stručni štab i ekipu jeste da bismo i mi mogli da damo sve te odgovore koje ne možemo da dobijemo od svih ljudi. I na kraju smo shvatili da ne možemo da dobijemo odgovor jer niko u vanrednim okolnostima nema konkretno rešenje. Moralo se povesti računa i o vremenu za trening lekara za korišćenje novih respiratora. S obzirom na to da je kriza, tog vremena nema, pa je faktor pri traženju novih aparata bio i taj da oni budu već poznati srpskim doktorima. Razmišljali smo i o doktorima, tražili smo da budu mašine koje već poznaju naši doktori i kojima umeju da barataju - objasnila je Jelena.

Informer

 

Problem je i vreme isporuke, a svaki minut je izuzetno bitan.

- Naša država će nam omogućiti da dostavimo te respiratore. Vodili smo se time da budu i kvalitetni i da budu laki za korišćenje. Čeka se i po mesec, dva, pa smo hteli da isporuka bude u razumnom roku. Komplikacije postoje, ali volje ima. Zvali su nas nedeljama da pitaju na koji način ćemo da se organizujemo i želeli su da nas prate i otvorili smo žiro račun u fondaciji i svi mogu da se priključe. Ne očekujemo da svi to mogu jer smo svi pogođeni situacijom. Ali, otvorili smo vrata. Naša donacija je početak, medicinske opreme nema dovoljno i neophodna je svima. Rukavice, maske, sve je to potrošna roba, koju moramo da obnavljamo. Mi ćemo i dalje nastaviti da koristimo svoje kontakte da bismo pomogli - istakla je Jelena Đoković.

Bonus video