Autor: Informer.rs

16.07.2021.

08:08

Foto: reuters

Sport

ĐOKOVIĆ MOŽE DA POSTANE PRVI U ISTORIJI! Nijedan teniser ovo nikada nije uradio!

Mnogi bi na njegovom mestu dobro razmisli, mnogi su i odustali zbog rigoroznih pravila u Tokiju i takmičenja do kraja sezone poput Rafaela Nadala.

Iza Đokovića su trijumfi na Australijan openu, Roland Garosu i Vimbldonu, a od 30. avgusta počinje US Open na kojem ima istorijsku šansu da osvoji sva četiri grend slem turnira u sezoni i deifinitivno postane najveći teniser u istoriji ovog sporta.

Pruža mu se prilika koju nije imao nijedan igrač u modernoj istoriji tenisa, ali i pored toga on će na najvećoj svetskoj sportskoj smotri nositi dres Srbije.

Napašće naš as u Tokiju jedinu titulu koja mu nedostaje u karijeri. Ako trijumfuje Đoković  može da postane prvi teniser u istoriji koji je ostvario Zlatni slem što podrazumeva četiri trijumfa na grend slem turnirima plus olimpijsko zalto. U svetu tenisa je to jedina u istoriji uspela Štefi Graf u Seulu 1988.

Informer

 

Ove godine ako pobedi i u Tokiju i Njujorku može da se domogne kalendarskog i Zlatnog slema i više niko ne bi smeo da kaže da Srbin nije najbolji teniser ikada. 

Sve četiri grend slem titule u istoj godini kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969, a u konkurenciji dama od 1988. godine. “Kalendarski grend slem“ mogao bi da se dogodi posle 52 godine. 

Kod muškaraca Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su uspeli da osvoje sva četiri velika trofeja u jednoj sezoni. Malo ko je od tada uspeo da dođe  blizu takvog uspeha. Ove godine Novak Đoković je trijumfom na Vimbldonu stigao nadom ak cilja.

Informer

 

Izuzev Badža i Lejvera, pored Đokovića samo su još Džek Kroford 1933. i Lu Houd 1956. godine uspeli da podignu prva tri pehara u jednoj kaledarskoj godini. Kroford i Houd su bili nadomak i osvajanja Ju-Es Opena. Obojica su gubili u finalu. 

U teniskom svetu postoji neformalni  “Sereninslem“, kada veže četiri različita grend slema u razmaku od godinu dana. Serena Vilijams je osvojila četiri najveće titule u 2002. i 2003. godini, te 2014. i 2015. godine. Pre nje je to samo učinila Martina Navratilova 1984. i 1985. godine.

Đoković je to uspeo 2015. i 2016. godine. PObedio je na Vimbldonom 2015, Ju-Es openom iste godine, da bi u 2016. Đoković vezao Australijan Open i Rolan Garos. 

Bonus video