Autor: Informer.rs

09.01.2022.

23:01

Foto: Starsportphoto

Sport

NOVAKOVI NAVIJAČI DRHTE, CELA PLANETA OVO PRATI! 4 scenarija, evo šta Novaka čeka na suđenju!


Najbolji teniser koji je devet puta osvojio Australina open umesto da bude počasni građanin Melburnu sada je izložen poniženjima, torturi...

Srbinu je zabranjeno da uđe u zemlju, a informacije zbog čega je to tako menjaju se iz sata u sat. Najpre je zvanična informacija bila da je tražio pogrešnu vizu, ne onu koja uključuje izuzeće. Zatim navodno Novak nije ponudio dovoljno dokaza koji potvrđuju izuzeće (iako je dobio blagoslov države Viktorije i Tenisa Australije). Političari prebacuju krivicu jedni na druge, kao i čelnici Otvorneog prevenstva Australije ali je jedno jasno. Novaku je odobrena viza, jer bez nje ne bi mogao da uđe u avion, sve što se desilo kansije krivca je Australijanaca,

Pred svima nama je besana noć, svi čekaju odluku suda. Ako sudija Entoni Keli odluči u korist Đokovića, to bi poništilo odluku o ukidanju vize, pa bi ta njegova viza postala validna. 

Informer

NOvak Đoković krenuo ka sudu

Pravni tim srpske zvezde je jasno naveo šta želi da sudija uradi: na 35 stranica žalbe (pogledajte sve šta su otkrili Noletovi advokati), traženo je "hitno oslobađanje" iz pritvora ne kasnije od 17 časova u ponedeljak po lokalnom vremenu (utorak, tri sata noću po našem, srednjeevropskom vremenu).

Druga opcija je da Australija može da se žali na odluku suda. Ako se i dogodi prva opcija, australijska vlast će se sigurno žaliti na takvu odluku, tvrdi Kristofer Levingston, akreditovani specijalista za migraciono pravo koji se time bavi duže od dve decenije. Koliko bi trajao taj žalbeni postupak, nije poznato u ovom trenutku. Kao što nije baš 100% sigurno da bi se australijska vlast žalila na sudski izgubljen spor.

Informer

 


Ako Vlada Australije pobedi, ona će tražiti da se Đoković izbaci iz države prvim slobodnim letom iz Melburna. Prošlog četvrtka, sudija je posebnom odlukom naredio Ministarski unutrašnjih poslova Karen Endrjuz da ne udaljava Đokovića iz zemlje dok se ne završi suđenje. 

Ali, ta odluka ističe u 16 časova po australijskom vremenu u ponedeljak, odnosno u utorak dva sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Levingston tvrdi da se australijska vlast pravno oslanja na migracioni zakon za koji on veruje da je takav da će "Đoković, na kraju krajeva, biti neuspešan u svom zahtevu". Jer, prema tom zakonu, ministar(ka) samo treba da ukaže na to da imalac vize "može ili bi mogao" da bude rizik za zdravlje, bezbednost ili red u Australiji, pa da to bude dovoljno za deportaciju.

Informer

 

Takođe, u tom slučaju Đoković može da se žali na odluku suda. Ukoliko sudija odbaci prvostepenu žalbu teniskog asa, on bi mogao da se tome usprotivi. Đokovićevi advokati bi mogli da se žale da je došlo do greške i, verovatno, da ukažu na neke "ne baš testirane" stvari iz zakona. Međutim, ni u tom slučaju Đoković ne bi mogao slobodno da hoda, dodaje Levingston.

Iako bi sudija mogao da dozvoli tu žalbu, ne bi mogao da naredi Vladi da izda vizu, uz koju bi Đoković mogao da napusti pritvor. Ministarka unutrašnjih poslova bi mogla u tom slučaju da mu izda vizu, kaže ovaj pravnik, dodajući: "ali, ona će teško to da uradi, imajući u vidu Vladin stav povodom ovog slučaja, kao i politički uticaj odluke da se Novak oslobodi".