Autor: Informer.rs

13.01.2022.

16:16

Foto: Tanjug/AP

Sport

NOVAK PODIGAO SVET NA NOGE! Ovome se niko nije nadao, dobio je podršku SZO!

Ali, dobio je podršku direktora Fajzera Alberta Burla, ako i iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Mnogi ovo nisu očekivali, ali SZO se oglasila povodom slučaja Đokovića, koji je čitavu planetu naterao da govori o temi obavezne vakcinacije. SZO ističe da vakcinacioni status osobe ne bi trebalo da bude uslov za ulazak u bilo koju zemlju! Oni kažu da bi države trebalo da rigoroznije reaguju isključivo ako je odziv u toku ozbiljne epidemije - loš.

- Vakcinacijski status ne bi trebalo da bude iskorišćen kao argument da se ljudima zabranjuju međunarodna putovanja i vlade svih država mogu da narede obaveznu vakcinaciju samo kao krajnju soluciju - stoji u saopštenju SZO, preneo je "Sidnej Morning Herald".

Informer

 

Dok Australija insistira da Đoković mora da bude vakcinisan da bi ušao u njihovu zemlju, SZO napominje da postoje samo određeni slučajevi kada obavezna vakcinacija treba da bude uvedena.

- Postoje okolnosti u kojima Svetska zdravstvena organizacija podržava obaveznu vakcinaciju, ali opet, ona je podvrgnuta osnovnom principu da najbolji način za ljude da se vakcinišu jeste edukovati ih, voditi dijaloge i obratiti se ljudima uz iskrenu brigu. Oduvek tražimo da te stavke budu jasne i vremenski ograničene. Vlade nastavljaju da objašnjavaju ljudima zašto rade određene stvari i pokušavaju da ih ubede u benefite vakcinacije -  rekao je generalni direktor programa za hitne zdravstvene situacije SZO dr Majk Rajan.