Autor: Informer.rs

09.02.2022.

08:50

Foto:

Sport

ŠTA ĆE BITI SA NOVAKOM? Rampa za Đokovića, samo da se ne ponovi Australija!

Novak Đoković će prvi turnir ove sezone odigrati u Dubaiju pošto su ga iz Australije proterali jer je ministar za imigracije Aleks Hok smatrao da je Srbin "opasnost po zdravlje i red u toj državi" jer nije vakcinisan protiv korone. 

Pošto Novak nije vakcinisan svi se pitaju da li će igrati na Indjan Velsu s obzirom na to da bi mogao da izgubi prvo mesto na ATP listi, a preti mu i Rafael Nadal.  Novakom, koji ima 37 masters titula, Rafa 36, pa bi mogao da ga stigne ako pobedu u Indijan Velsu.

Što se tiče uslova učešće na Indijan Velsu, u Sjedinjene Američke Države  ne može da uđe ako nije vakcinisan, mada postoje izuzeci.  

Za one koji nisu američki državljani pravilo je da u Ameriku može da uđe samo vakcinisana osoba (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Uz dokaz o punoj vakcinaciji neophodan je i negativan korona-test.

Informer

 

Svi putnici stariji od dve godine (uključujući i nosioce diplomatskih viza), nezavisno od državljanstva i statusa vakcinacije, u obavezi su da poseduju negativan test, ne stariji od 24 časa pre ukrcavanja ili dokumentaciju o preležanoj koroni u prethodnih 90 dana, pre nego što se ukrcaju na let.

Amerikanci potpuno vakcinisanim putnikom smatraju osobe: 2 nedelje (14 dana) nakon primljene vakcine za COVID-19 koja se daje u jednoj dozi, 2 nedelje (14 dana) nakon druge doze vakcine za kovid koja se daje u dve doze,  2 nedelje (14 dana) nakon primanja pune serije aktivne kovid vakcine u okviru testiranja AstraZeneca ili Novavaks u SAD,  2 nedelje (14 dana) nakon primljene dve doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina za COVID-19 koje su dobijene u razmaku od najmanje 17 dana. 

Informer

 

Takođe, nevakcinisana osoba može da uđe u Ameriku koja ili nije imala priliku da se vakciniše, ili se dosad nije vakcinisala, ali se u oba slučaja obavezuje pred organima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevencije (CDC) da će se vakcinisati odmah po dolasku u SAD.Takođe, u SAD može da uđe i nevakcinisana osoba kojoj direktor CDC-a da posebnu dozvolu, ali samo iz dva razloga - zbog humanitarne krize ili neke vanredne situacije (u kojoj bi ta osoba mogla da bude od pomoći).

Kako trenutno stvai stoje, Novak Đokoivć će se teško takmičiti na Indijan Velsu ako se ne vakciniše. Turnir je na programu od 7. do 20. marta. Novak ima pet titula na Indijan Velsu, a poslednju je osvojio 2016. godine.