Autor: Informer.rs

08.05.2022.

07:35

Foto: reuters

Sport

RODITELJI MU NE DAJU DA KUPI AUTO, ZGAZIO JE IDOLA I NOVAKA... Evo ko je tinejdžer o kome bruji planeta!

Karlos Alkaraz Garfija rođen je 5. maja 2003, nedavno je napunio tek 19 godina, a o njemu danima bruji planeta. 

Za njega kažu da je "Novi Nadal", po energičnost i eksplozivnost sigurno, ali kada ga gledate kako igra, to je "Novi Đoković".

Alkaraz je "Novi Đoković"

Prvi teniser sveta je posle tri i po sata igre u polufinalu Madrida morao da pruži ruku mladom nasledniku nakon njihovog prvog međusobnog duela. Mladi Španac rođen u Mursiji profesionalac je od 2018, ali je ove godine eksplodirao. 

Alkaraz je do sada osvojio četiri ATP titule, uključujući pehar Majamija, gde je trijumfovao ove godine oborivši Novakov rekord, dok je na grend slem turnirima najbolji rezultat napravio na US Openu, ulaskom u četvrtfinale prošle godine. Svojim drop-šotom Alkaraz je izluđivao Novaka i demonstrirao tenis koji zaista malo igrača u ovom trenutku može da izvede. Neverovatan je podatak da nije izgubio nijedno ATP finale!  Odigrao ih je ukupno četiri doduše, tri ove sezone i jedno iz 2021. na turniru u Umagu, ali svakako podatak za divljenje. 

Informer

Novak Đoković i Karlos Alkaraz

Alkaraz je rođen u selu El Palmar u Mursiji učenik je Akademije Rafaela Nadala, a prvu ATP titulu osvojio je 2021. u Umagu, pobedom protiv Rišara Gaskea u finalu. Tenisom se bavi od četiri godine, aktuelni trener mu je legendarni Huan Karlos Ferero, koji je postao prvi teniser sveta i šampion Rolan Garosa 2003, mesec dana posle Alkarazovog rođenja.

Karlos Alkaraz ne voli da ga zovu Karlos. To ga asocira na to da je nešto krivo uradio. Umesto toga, insistira na nadimcima "Karlitos" ili "Čarli".

Interesantno ie da mu otac i majka nisu dopustili da "poleti". Kada je nedavno u Barseloni pred domaćom španskom publikom osvojio titulu nisu mu dozvolili da kupi automobil.

Informer

Karlos Alkaraz srušio Nadala, pa Đokovića

Kada se vratim kući zaboravim da sam profesionalni teniser. Dolazim kao potpuno normalan dečak. Novac? Moji roditelji se bave time. Ako treba da kupim sebi nešto od rekvizita za golf, to je potpuno normalno. Ali i dalje se borim sa njima da mi dopuste da kupim automobil.

Teniser koji je prošle godine skočio sa 491. mesta ATP liste na 141, a ove ušao u Top 10 igrača na svetu, dosad je glasnije nego ijedan igrač najavio dolazak na veliku scenu. Oduševio je i Novaka Đokovića, a posebno jedan detalj, mentalna snaga, koja je i zaštitni znak prvog tenisera sveta.

- Jako je dobro psihički izdržao sve izazove tokom meča. Za nekog tih godina, igrati onoliko zrelo i hrabro je zaista impresivno - rekao je Novak posle polufinala mastersa u Madridu.