Autor: Informer.rs

23.10.2022.

09:02

Foto: Reuters

Sport

SKANDAL! NOVAK NA UDARU DOPING KONTROLE! Isplivali detalji, Đokovića testiraju češće od Nadala! Španac privilegovan, Srbi i Rusi na meti

Nakon što je Simona Halep pala na doping testu, svi se pitaju koliko često se teniseri i teniserke testiraju tokom sezone. Test može da bude preko urina ili krvi, a može da se radi van takmičenja, tokom turira ili nakon njega. 

Doping kontrola smara Novaka

Tokom 2021. godine urađeno je 6.636 testova, od kojih je 3.621 test urađen tokom takmičenja, a ostali 3.015 van turnira, prenosi portal "tennis-infinity". Takođe, 4.581 test urađen je preko urina, a 2.055 testiranjem krvi tenisera i teniserki. 

Novak Đoković je prošlu sezonu završio na prvom mestu, a testiran je 21 put, 13 tokom takmičenja, a osam van terena. Zanimljivo, Rafael Nadal je testiran samo 14 puta, najmanje od svih TOP 10 igrača, a Rodžer Federer je uradio 12 testova.

Informer

Novaka Đokovića testiraju na doping češće od Rafaela Nadala

Nadal pošteđen


Ni Rusi nisu bolje prošli. Danila Medvedeva je doping kontrola posetila 20 puta, Karena Hačanova 22, dok je Andrej Rubljov testiran čak 26 puta i uz Barankisa sa 27 testova je najtestiraniji teniser tokom minule sezone. Stefanos Cicipas je 22 puta bio na doping kontroli, a Aleksander Zverev 21.

Nemac sumnja u Nadala

Rafael Nadal je mesecima priča da ima ozbiljne probleme sa povredom stopala zbog kojih je bio podvrgnut specijalnom tretmanu. Kako je otkrio pred svaki meč dobijao je injekciju u nerv u stopalu da bi se ono "umrtvilo". Spekuliše se da li je taj tretman uopšte dozvoljen, a među prvima koji već godinama sumnja u Nadala je nemački doktor Fric Zergel sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu.

Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Takođe, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje - kazao je Fric Zergel za "Sport1" i bez sumnje će posle ovih reči uzdrmati "beli sport".
- Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping. Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci i  sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira - istakao je Zergel koji pored tenisa najviše sumnja u skijaški bijatlon, atletiku i biciklizam.

Što se tiče ostalih srpskih tenisera Miomir Kecmanović je odradio 22 doping testa, jedan više Dušan Lajović. Naša teniserka Nina Stojanović u 20 navrata je morala na doping kontrolu. 

Informer

Miomir Kecmanović

Testovi se rade nasumično. Prošle godine nije nijedan igrač nije morao da uradi više od 27 testova, dok je kod dama drugi slučaj. 

Barbora Krejčikova je tokom prošle sezone bila najčešće na "udaru" doping kontrole, pa je testirana 36 puta, 11 tokom takmičenja, a 25 van turnira. Prva tenisera sveta Iga Švjontek je tako uradila veliki broj doping testova 29, a Jelena Ostapenko 30. Ešli Barti je na doping testu bila 18 puta, a 22 Arina Sabalenka, a samo 15 Garbinje Muggurusa. Druna na WTA listi Ons Džabur morala je da prođe kroz najmanje doping kontrola - samo 10. 

Bonus video