Autor: Informer.rs

17.01.2023.

09:30 >> 14:49

Foto: Tanjug

Sport

NOVAK SE ZAGREVAO, PA PREGAZIO ŠPANCA! Đoković POBEDOM započeo JURIŠ na jubilarnu 10. titulu u Melburnu!

Kralj se vratio da ponovo preuzme presto! Maksimalnom pobedom i blistavom igrom, naročito u trećem setu, prvi reket Srbije Novak Đoković, trijumfovao je na startu svog povratka u Melburn i pokazao da će biti najveći kandidat da skine aktuelnog šampiona Rafaela Nadala sa Trona, kako bi se dokopao dugo čekanog jubilarnog i rekordnog 10. pehara na Australijan Openu.

Loše je srpski as ušao u meč i na startu nije ličio na sebe. Čak šest neiznuđenih grešaka napravio je Nole u prvih pet gemova protiv Baene, dozvolivši rivalu da se vraća iz bezizlaznih situacija.

Ipak, u šestom gemu Đoković je pokazao zbog čega je devet puta dizao pobednički pehar na prvom grend slemu u sezoni. Bez ijednog kiksa stigao je do brejka, ne ostavivši Baeni ni promil šanse da se izvuče posle 0:40.

Informer

Novak Đoković se rutinski plasirao u drugo kolo

U narednom gemu, Španac je uspeo da smanji, ali ne i da se spasi, pošto je Novak sigurnim i ubedljivim servisima stigao do osvajanja prvog seta rezultatom 6:3.

 

Odolevao je Roberto Karbaljes Baena u drugom setu, sve do sedmog gema, kada je prvi reket Srbije iskoristio treću brejk priliku i posle dva izjednačenja i prednosti, ipak, poentirao za vođstvo od 4:3, koje je kasnije rutinski sačuvao i poveo sa 2:0 u setovima!

NOVAK ĐOKOVIĆ - ROBERTO KARBALJES BAENA 3:0 (6:3, 6:4, 6:0)

Na samom startu trećeg perioda, Đoković je oduzeo servis protivniku, poveo sa 1:0, a onda rutinski priveo meč kraju i sa maksimalnih 3:0 počeo pohod ka „jubilarcu“ u Melburnu.

Što se tiče narednog protivnika u 2. kolu, Novak čeka pobednika duela Enco Kuku (Francuska) – Ugo Delijen (Bolivija), koji je pomeren za noć između utorka i srede, zbog vremenskih nepogoda na Australijan Openu.

TOK MEČA:

TREĆI SET

6:0 - SVE JE GOTOVO!!!! NOVAK ĐOKOVIĆ JE POBEDIO KARBALJES BAENU SA 3:0, u poslednjem setu ga je ošišao na "nularicu"!!!!

Informer

 

5:0 - To je treći BREJK u ovom setu za Noleta, majstorska igra, koja podseća na dane kada je Đoković suvereno vladao na prvom grend slemu u sezoni i osvajao prethodnih devet titula!!!

4:0 - Predao se i Španac, svestan da nema više šta da traži u ovom meču. Sjajna igra Novaka u trećem setu.

3:0 - NOVI BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Sada ima duplu prednost i samo čudo može da ga spreči da ne dođe do 2. kola. Prvu od tri brejk lopti nije iskoristio, ali drugu jeste za ubedljivih 3:0.

2:0 - Pleše po terenu Nole, sjajni potezi srpskog asa dovode do očaja španskog tenisera.

1:0 - IDEMOOOOOOOOOOO BREJK NOVAK!!! Sa NULOM je OŠIŠAO Đoković Baenu! Bez izgubljenog poena osvaja gem i oduzima servis Špancu!!!!

Informer

 

Počeo je treći set!

DRUGI SET

6:4 - IDEMOOOOOO NOLEEE! Posle tri vezane set lopte, Đoković koristi prvu i udvostručuje vođstvo na 2:0, sada ga set deli od drugog kola!!!

5:4 - Ostaje Baena u ovom setu, smanjuje, ali Novak posle pauze servira za 2:0 u setovima.

5:3 - Sada ne posustaje Nole. Sigurni servisi su sevali iz Đokovićevog reketa, pa je Španac poslao lopticu u aut za potvrdu brejka. Srbin na gem od osvajanja i drugog seta.

4:3 - BREJK!!! Ponovo Novak Đoković stiže do prednosti!!! Imao je u maratonskom poenu, u kome je razmenjeno 20 udaraca, Nole još ranije lepu priliku da dođe do brejka. Vodio je srpski as 30:15, ali je sa dva precizna asa Baena najpre izjednačio, pa poveo (30:40).

Informer

 

Nije se predavao Đoković, izlaskom na mrežu uspeo je da izbori novi "đus" u ovom okršaju, ali je zatim poslao loptu u aut. Usledilo je drugo izjednačenje, u gemu koji je trajao čal osam minuta, da bi na kraju Nole izborio brejk priliku, koju je pretvorio u vođstvo od 4:3.

3:3 - Sa tri sigurna i brzooptezna servisa, Đoković ekspresno dolazi do 40:0. Ipak, uspeo je da promaši "zicer" i ostavi nadu Baeni, međutim, već na sledećem servisu se iskupio. Sjajan i veoma efikasan gem za Srbina. 

Informer

 

2:3 - Ipak dolazi Baena do nove prednosti, iako je izgledalo da će Nole doći do brejk prilika. Međutim, Španac nije dozvolio srpskom asu da dođe u tu situaiciju, pa se odbranio i ponovo ima vođstvo.

Nezadovoljan je bio sada Novak, pošto je poslao lopticu u mrežu. Ljutito je uzviknuo prema svom boksu, zbog dobacivanja iz njegovog stručnog štaba.

Informer

 

2:2 - Posle malo muka, Nole ipak uspeva da dođe do izjednačenja, iako je Španac bio u naletu.

Čak 13 udaraca razmenili su Novak i Karbaljes Baena u četvrtom gemu, još nije rešen. Srbin ima prednost na svoj servis.

Zanimljiva scena na terenu, sada se Baena presvukao i obojica tenisera imaju plave majice i šortseve, apsolutno ih je nemoguće razlikovati po boji opreme. Jedina razlika je što Novak ima bandaž ispod leve noge.

Informer

 

1:2 - Posle 0:40, Đoković se razbesneo i smečovao smanjivši na 15:40, ali je Španac već u narednom poenu stigao do gema i novog vođstva. 

Navijači najboljeg srpskog tenisera ne prestaju da pružaju podršku Novaku.

Informer

 

1:1 - Izgledalo je da će Đoković rutinski doći do izjednačenja, međutim, Španac je iskoristio lošu Noletovu igru na mreži i posle 15:40 stigao do "đusa". To je razbesnelo Novaka, koji je ipak silovitim servisima došao najpre do prednosti, a potom i do izjednačenja.

Informer

 

0:1 - Imao je Nole brejk šansu već na početku drugog seta. Poveo je sa 40:30 na servis Baene, koji se ipak odbranio i uspeo da se iščupa iz neprijatne situacije. Ovaj gem je trajao čak pet minuta.

Počinje drugi set!

PRVI SET

6:3 - GOTOVO JE!!! Novak Đoković osvaja prvi set razornim udarcima. Savršen gem, posle 40:0 lagano stiže do vođstva od 1:0 u setovima.

5:3 - Ne predaje se Roberto Karbaljes, španski teniser je posle 40:15 uspeo da realizuje servis i smanji rezultat, ali sada Nole servira za osvajanje seta.

Informer

 

5:2 - Neumoljivi servisi Novaka. Tako igra devetostruki šampion Australijan opena, Baena ne može ništa da odgovori Đokovićum evidentna je razlika u klasi.

4:2 - BREEEEEEJK!!!!! Nole oduzima servis Baeni i prvi stiže do brejka u ovom duelu!!! Projektili su sevali iz forhenda od 160 km/h, što je bilo neodbranjivo za Španca. Sa tri vezane brejk prilike, iskostio je već prvu i došao do velike prednosti.

Informer

 

Novak je posle ovog gema otrčao do toaleta, napravio pauzu, ali i dobio upozorenje sudije iz stolice ima 30 sekundi da se vrati. Uspeo je Đoković da se vrati na vreme, te je prošlo bez ikakvih opomena ili kažnjavanja.

3:2 - Iako ga je osvojio, loš gem odigrao je Novak. Dozvolio je Špancu da dođe do 0:40 i već u prvih pet gemova napravi čak šest neiznuđenih grešaka!

Informer

 

Uspeo je, međutim, srpski as da se izvuče i sa pet vezanih poena spasi svoj servis.

2:2 - Bez greške Španac je servirao na početku, poveo sa 40:0, ali je Nole sa tri vezana poena stigao do "đusa", a zatim i do brejk lopte.

Spasio je prvu Baena i onda izjednačio rezultat. Šteta, bila je ovo lepa prilika za Đokovića da stekne prednost.

Informer

 

2:1 - Siguran Novak na svoj servis, Baena je osvojio prvi poen u ovom gemu (0:15), da bi onda Đoković nanizao četiri zaredom i ponovo stigao do prednosti.

1:1 - Dobrim servisima Španac Baena brzo stiže do izjednačenja, prepustio je Đokoviću samo jedan poen, a potom sigurno realizovao svoj servis.

Publika konstantno skandira Noletu, sada su se sa tribina Rod Lejver arene čuli povici: "Nole, ole ole" i "Ajmooo Noleee".

1:0 - Novak asom otvara duel. Potom je napravio neiznuđenu grešku i poslao lopticu u mrežu (15:15), a onda šalje preciznu dijagonalu za novo vođstvo. Ubrzo potom Đoković vezuje dva poena i dolazi do prvog gema u meču. Sjajan početak rekordera Melburna!

POČEO JE MEČ!

Informer

12.35 - Neverovatnom brzinom se napunila Rod Lejver arena.

12.30 - Konačna potvrda je da Novak Đoković i Roberto Karbaljes Baena kreću svoj meč u 12.40. Dakle, za nekih desetak minuta.

12.21 - Ukoliko savlada Baenu, Nole će u drugom kolu igrati protiv Francuza Enca Kukua ili Uga Dalijena iz Bolivije. Sa Francuzom se Đoković nikada nije sastajao, dok je Bolivijca pobedio na Olimpijskim igrama u Tokiju, na betonu, sa ubedljivih 2:0 (6:2, 6:2).

12.19 - Završen je meč na Rod Lejver areni, Žaber je prošla u drugo kolo rezultatom 2:1. Treba očekivati izlazak na teren Novaka Đokovića u najskorije vreme.

11.55 - Još se čeka početak Đokovićevog meča, koji kreće posle duela Tamare Zidanšek i Ons Žaber. Slovenka i Tunišanka igraju treći odlučujući set, nakon toga Nole izlazi na teren.

11.30 - Najveći uspeh u Melburnu, Španac je zabeležio 2021. plasmanom u drugo kolo Ozi Opena. To dovoljno govori ko je apsolutni favorit u današnjem okršaju.

11.00 - Najbolji plasman u karijeri, Karbaljes Baena je ostvario pre dve godine, kada je 15. novembra stigao do 71. mesta na ATP listi. Trenutno je četiri pozicije slabije rangiran.

Informer

 

10.30 - Sa druge strane, Novak ima 92 titule u blistavoj karijeri, u Melburnu juri 10. titulu na Australijan Openu, a u borbi sa Nadalom pokušaće da osvoji 22 grend slem, za GOAT trku.

10.00 - Samo jedan trofej u karijeri osvojio je Baena, bilo je to 2018. godine, na Ekvador Openu, kada je u finalu savladao Alberta Ramosa Vinjolasa iz Španije sa 2:1 (6:3, 4:6, 6:4).

9.30 - Dobar dan i dobrodošli na lajv blog "Informera", posvećen meču Novak Đoković - Roberto Karbaljes Baena u prvom kolu Australijan Opena.