Autor: Informer.rs

06.06.2023.

13:01

Foto: Tanjug/AP

Sport

ĐOKOVIĆ MOŽE DA URADI ŠTO NIKO U ISTORIJI NIJE, a samo na jedan način može da se vrati na PRVO MESTO!

Međutim, da bi se Novak vratio na tron, uslov je da osvoji grend slem u Parizu.

Karlos Alkaraz, koji je trenutno na prvoj poziciji, plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa, pa je  otežao posao Novaku Đokoviću. Jer, samo ako pobedi u nedelju, Novak će se vratiti na prvu poziciju na ATP listi. 

Novak juri rekorde

Novak 17. put u karijeri igra četvrtfinale grend slema na šljaci, po čemu je rekorder, a na putu do polufinalu stoji mu Karen Hačanov protiv koga u međusobnim okršajima vodi 8:1. Pokušaće 45. put da se nađe u toj fazi slema, jedanaesti put na Rolan Garosu.

Informer

Takođe, srpski teniser na Rolan Garosu juri  23. gren slem titulu, rekord u broju najvećih titula u muškom tenisu. To je najvažniji cilj. Ako ga ostvari, postaće najuspešniji u istoriji, ostaviće Nadala na 22,  a  približiće se apsolutnom rekordu koji drži Margaret Kort sa 24. Nije na odmet podsetiti da je Australijanka čak 14 osvojila u amaterskoj eri, pre 1968. Kada je u pitanju samo Open era, rekorderka je Serena Vilijems sa 23, pa bi se Novak izjednačio sa Amerikankom.

Informer

 

Nole je već oborio jedan apsolutni rekod, nadmašio je Štefi Graf koja je 377 nedelja bila na prvom mestu na ATP listi, a naš as je stigao do 387 nedelja. Đoković je rekord po broju sedmica kao broj jedan na ATP listi oborio u martu 2021. godine kada je nadmašio 310 nedelja Rodžera Federera, a potom je postao apsolutni rekorder. Iza Đokovića i Graf na večnoj listi je Martina Navratilova sa 332 nedelje na vrhu, sledi Serena Vilijams sa 319, dok je peti Federer sa 310 sedmica. Nole sad juriša ka 400 nedelja na prvoj poziciji, što nije nedostižno, posebno ako se domogne titule u Parizu.

Pored toga, ako u Parizu dođe do trećeg trofeja biće jedini u istoriji sa barem tri titule na svakom grend slemu. Rafael Nadal ima dve na Australijan openu, a Rodžer Federer jednu na Rolan Garosu. Novak u Melburnu ima 10 trofea, u Londonu sedam, u Njujorku tri, a u Parizu dva.