Autor: Informer.rs

25.09.2023.

08:18

Foto: reuters

Sport

Rešena misterija! Rafa zbog ovoga može da igra u Parizu

Tokom minulih dana svetski mediji su pisali da se vodi kampanja kako bi se promenila pravila, kako bi  Rafael Nadal, koji je ove godine zbog problema sa povredom igrao samo na Australijan openu, mogao da igra na Olimpijskim igrama.

Istina, Rafa ne ispunjava jedan od glavnih uslova za učešće na najvećoj sportskoj smotri, ali postoje izuzeci od tog pravila. Osnovni uslov da igra u Parizu jeste da teniser  u olimpijskom ciklusu od četiri godine mora dva puta da igra u Dejvis kupu, s tim što bar jednom to mora da bude u poslednje dve godine.

Rafa nije igrao za Španiju od 2019, pa ne ispunjava glavno pravilo. Ali, postoje četiri razloga zbog kojih igrači mogu da traže i dobiju izuzeće i igraju na Olimpijskim igrama. Prvo, ako je igrač sprečen povredom ili zbog bolesti. Nadal ove godine nije igrao od Australijan opena, ali je pre toga mogao da igra u Dejvis kupu, a nije, pa ne može da se pozove konkretno na ovo pravilo. Takođe, ako u periodu koji je prethodio Olimpijskim igrama teniser nije imao rejting koji bi mu omogućio učešće, ako za njega nije bilo mesta u reprezentaciji zbog bolje rangiranih tenisera, pa ga selektor nije zvao, i ako se igrač isticao u prošlosti u Dejvis kupu ili na Olimpijskim igrama. 

Informer


Nadal definitivno može da dobije izuzeće na osnovu poslednje pomenutog pravima. Da podsetimo, Rafa je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, bio je četvrti u Riju, potom 2012. u Londonu nije igrao, kao ni i Tokiju. Takođe, u Riju je u  dublu sa Marskom Lopezom osvojio bio šamnpion. Pored toga, on je petostruki pobednik Dejvis kupa (2004, 2008, 2009, 2011, 2019). 

Olimpijske igre u Parizu verovatno će biti i Nadalov oproštaj od profesionalnog tenisa. Pored toga što će igrati singl, Španac je izrazio i veliku želju da igra u dublu sa mladim sunarodnikom Karlosom Alkarasom.