Autor: Informer.rs

26.01.2024.

14:06

Foto: EPAIMAGES

Sport

Epski spektakl u Melburnu! Medvedev nakon dramatičnog preokreta u finalu!

Sve ono što su navijači očekivali da će im doneti Novak Đoković i Janik Siner dobili su u drugom polufinalu između Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva. Teniski spektakl vredan borbe za samu završnicu Australijan opena, triler dug nešto više od četiri i po sata, veliku borbu ljutih rivala i na kraju - spektakularnu završnicu na terenu "Rod Lejver Arene". 

Na megdan Janiku Sineru će u nedelju na istom mestu izaći Danil Medvedev koji je nakon velikog preokreta (0:2) stigao do trijumfa protiv Aleksandera Zvereva i plasirao se u drugo uzastupno finale Australijan opena - 3:2 (5:7, 3:6, 7:6, 7:6, 6:3). Pobedi ruskog tenisera neće se radovati ni Novak Đoković budući da bi Medvedev u slučaju pobede u finalu mogao značajno da umanji zaostatak za prvim reketom sveta. 

Nisu Zverev i Medvedev tokom bogate karijere u međusobnom duelu na talonu imali ulog vredan grend slem finala. Dalo je to dodatni motiv, ali i ogroman pritisak dvojici tenisera. Rezultiralo je to brojnim preokretima, greškama, brejkovima, ali su svi ukusi zahtevne publike u Melburu biti zadovoljeni. 

Informer

 

Daleko bolje Aleksander Zverev otvorio je meč i rano stigao do brejka. Delovalo je da će Nemac rutinski doći do 1:0 u setovima, ali je pravo niotkuda Danil Medvedev uspeo da poravna rezultat. Ipak, kratko je trajala radost ruskog tenisera budući da mu je ponovo olimpijski šampion oduzeo servis i došao do uvodne prednosti. 

Nastavio je Zverev u istom ritmu i na startu drugog seta, mleo rivala i konstantnom agresijom terao Medvedeva na veliki broj grešaka. Donelo je to rezultat - Nemac je sa 6:3 osvojio drugi set i stekao ogromno vođstvo pred nastavak polufinala. Taman kada se činilo da će šesti nosilac lagano do borbe za titulu, ruski bombareder naštelovao je svoje sprave i rešio da zakomplikuje situaciju na "Rod Lejver Areni". 

Informer

 

Uspeo je Danil Medvedev nakon pravog trilera u taj-brejku trećeg seta da smanji prednost, a navijači u Melburnu i u četvrtom dobili su gotovo identičan ugođaj. Oba tenisera bila su sigurna na svom servisu, brejkova nije bilo te je ponovo o pobedniku odlučivao taj-brejk. Ponovo je Rus bio mirniji u nastavku seta, nije ga poremetila i dupla greška, budući da je nakon poklonjenog poena Medvedev vezao tri poena i as servisom meč odveo u peti set! 

Kao ključan poen ispostavio se drop-šot koji je Medvedev izveo pri rezultatu 5:5 u taj-brejku četvrtog seta nakon snažnog servisa Aleksandera Zvereva. Za mnoge - ludost, ali za ruskog tenisera - rutina! 

Jasno je bilo u tim mometima da je psihološka prednost na strani Danila Medvedeva, Rus je uspeo da se vrati iz izuzetno nezavidne pozicije, a da stvar po Zvereva bude gora, treći teniser sveta napravio je i brejk u petom gemu petog seta. Bio je to početak kraja za aktuelnog olimpijskog šampiona koji večeras nije uspeo da iskoristi svoje šanse za novo grend slem finale. 

Medvedev će se u nedelju od 09:30 po srednjeevropskom vremenu za titulu u Melburnu boriti protiv Janika Sinera koji je ranije danas bio bolji od Novaka Đokovića.