04.04.2024.

15:45

Foto: AP PHOTO

Sport

Saudijska Arabija domaćin WTA turnira naredne tri godine! Nagradni fond papren!

Takmičenje na kojem će nastupiti po osam najboljih teniserki i dubl timova, biće teniski turnir najvišeg profila koji se održava u na tamošnjim prostorima.

Turnir će se održati od 2. do 9. novembra u Rijadu, kako javlja britanski portal "BBC".

Prethodno je u Arabiji prošle godine održano takmičenje "Next Generation" na kojem su učestvovali najbolji teniseri mlađi od 21 godine, a ova vest stiže baš u vreme kada je država optužena da koristi sportske događaje kako bi "oprala" svoju reputaciju, usred optužbi za kršenje ljudskih prava i ograničavanje života žena i slobode govora.

Informer

Iga Švjontek

Početkom ove godine su nekadašnje teniserke Martina Navratilova i Kris Evert izjavile da bi domaćinstvo vodećeg turnira u Saudijskoj Arabiji predstavljalo "korak unazad" za ženski tenis.

Međutim, izvršni direktor WTA Stiv Sajmon ističe da je izborom Rijada ženski tenis dobio podršku za značajne promene u regionu. 

- WTA ruši barijere više od 50 godina. Želimo da stvorimo više prilika za žene da igraju tenis na elitnom nivou i mislim da na taj način verujemo da možemo da inspirišemo više žena i devojaka da se uključe u ovaj sport - izjavio je Sajmon.

Ženska teniska asocijacija ističe da je procenila više ponuda iz različitih regiona na osnovu tri kriterijuma, uključujući i novčane nagrade za žene.

Iznos će porasti na 15,5 miliona dolara u 2025. i 2026. godini, što je značajno povećanje u odnosu na nagradni fond od 9 miliona dolara ponuđen na prošlogodišnjem finalu koji je bio žestoko kritikovan.

WTA se obavezala da će do 2033. uvesti jednak nagradni fond na svim događajima, nezavisno od ranga turnira.