Autor: S. M.

08.04.2024.

10:50

Foto: EPA

Sport

Naše dame žele da nas vrate u elitu: Igrati za Srbiju je drugačije

Prvi meč reprezentacija Srbije igra danas sa Norveškom u podne. Najbolje rangirana norveška igračica je Melani Helge koja zauzima 388. mesto na WTA listi.

Dan kasnije pobednik našeg duela igra sa pobednikom meča Grčka - Švedska, a poraženi sa poraženim iz tog duela.

Selektor Dušan Vemić je, na nikad jači turnir Prve grupe Evroafričke-zone, poveo Miu Ristić (334. na WTA listi), Lolu Radivojević (369),  Elenu Milovanović (488), Aleksandru Krunić (530) i Ninu Stojanović (bez plasmana).

Aleksandra Krunić, kao najiskusnija reprezentativka, naglašava da je potpuno drugačije igrati za svoju zemlju, nego na običnom turniru.

Informer

- Nijedan tim ne treba potcenjivati. Kada je Bili Džin King kup u pitanju, rang uopšte nije bitan, jer svi igraju drugačije, sa više intenziteta za svoje države nego na turnirima ponekad. Naučila sam da očekujem neočekivano i zbog toga mi nikada nije previše bitno protiv koga igramo. Naravno da ponekad želiš da imaš na papiru slabije rangirane igračice, ne želiš najjaču grupu što se tiče imena, ali i to se pokazalo do sada da nije bitno. Moramo da idemo dan po dan - jasna je iskusna teniserka.

U reprezentaciju Srbije se vraća i Nina Stojanović, koje dugo nije bilo na terenu zbog teških povreda.

Informer

- Inspiracija uvek postoji kada igraš za svoju zemlju. Dobro smo trenirale ovih dana, a sve devojke su dobro raspoložene i imamo veliku želju da damo sve od sebe na terenu. Što se mene tiče drago mi je da sam ponovo u timu i nadam se da će za mene sve ovo da predstavlja povratak bez fizičkih bolova - jasna je Stojanovićeva.

Sistem takmičenja se sastoji iz dve faze. U prvoj su ekipe podeljene u tri grupe po četiri ekipe, a pobednici grupa se plasiraju direktno u plej-of u novembru.

U drugoj fazi ekipe su, prema plasmanu, podeljene u četiri grupe po tri i dalje razigravaju za plasman od 1. do 12. mesta. Ekipe koje budu drugoplasirane u prvoj fazi u drugoj fazi igraju za poslednje mesto koje vodi u plej-of.

Ekipe koje zauzmu 11. i 12. mesto ispadaju u niži rang.